Wykonanie
Słodziutkie połączenie ciasta blondie (jak brownie, ale bardziej puszyste i z
białą czekoladą) z dodatkiem masy sernikowej i kwaskowego
rabarbaru. To ciasto trzywarstwowe przypadnie do gustu osobom, które lubią słodkie ciasta, tego bowiem oczekujemy od ciasta z
białą czekoladą, prawda? Warto poczekać, aż ciasto do końca wystygnie, choć naprawdę trudno się powstrzymać - zyskuje na tym masa serowa. Nie trzeba też przechowywać w lodówce, tylko podczas upałów.Składniki na ciasto:150 g
białej czekolady, posiekanej80 g
masła1/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków2
jajka3/4 szklanki
mąki pszennejszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliipół szklanki posiekanych
migdałów50 g
białej czekolady lub białych chocolate
chips, posiekanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
białą czekoladę (150 g), odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu
czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Lekko przestudzić.Sos
czekoladowy przelać do większego naczynia. Dodać
jajka,
cukier,
sól, ekstrakt z
wanilii i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do tych składników przesiać
mąkę pszenną i
proszek do pieczenia, wymieszać rózgą. Na końcu dodać posiekane
migdały i posiekaną
białą czekoladę (lub białe drobinki
czekoladowe, chocolate
chips), wymieszać.Ciasto (będzie gęste) przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm, równo rozprowadzić szpatułką. Na wierzch wyłożyć w dużych kleksach masę
serową i lekko, z grubsza, wymieszać patyczkiem do szaszłyków z
ciastem blondie. Równomiernie na wierzch wyłożyć podpieczony
rabarbar. Piec w temperaturze 180ºC, bez termoobiegu) około 25 - 28 minut. Sprawdzić patyczkiem - ciasto jest gotowe kiedy patyczek jest wilgotny, ale nie ma na nim śladów surowego ciasta; sprawdzamy blondie, nie masę
serową. Wyjąć, wystudzić i pokroić na kwadraty.Pieczony
rabarbar:300 g
rabarbaru pociętego na 2 cm kawałki (
rabarbaru nie obieramy)30 g
cukruWszystkie składniki wymieszać i umieścić w żaroodornym naczyniu lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut do lekkiego zmięknięcia
rabarbaru (nie może się jednak rozpadać, powinien zachować kształt). Wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia (ewentualny
syrop odlać, nie będzie potrzebny).Masa serowa:250 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie2
żółtka (z dużych
jajek)40 g
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub 8 g
cukru wanilinowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Składniki na masę
serową umieścić w naczyniu i dokładnie rozetrzeć grzbietem dużej łyżki, do połączenia i gładkości. Odłożyć.Smacznego :-).