Wykonanie
SkładnikiSpód brownie:120 g ciemnej
gorzkiej czekolady120 g
masła1/2 szklanki
cukru (np. trzcinowego)2 duże
jajka50 - 70 g zmielonych
migdałów2 pełne łyżki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg
twarogu sernikowego (gotowego)3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 niepełna szklanka
cukru4
jajka2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu
waniliowego lub 3 łyżki
cukru wanilinowego100 g
gorzkiej czekolady100 g
białej czekoladyMus
truskawkowy:400 g mrożonych lub świeżych
truskawek1/4 szklanki
cukru2 pełne łyżeczki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie
Ser i
jajka na sernik należy ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować formę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia (papier wypuścić na zewnątrz, dokładnie zamknąć obręcz), może być prostokątna forma 20 x 30 cm wyłożona papierem do pieczenia.Przygotować mus
truskawkowy: do rondelka włożyć
mrożone truskawki, przykryć rondelek i podgrzewać przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Po rozmrożeniu dodać
cukier, zmiksować blenderem, dodać
mąkę ziemniaczaną uprzednio rozprowadzoną w kilku łyżkach musu
truskawkowego, dokładnie zagotować i odstawić z ognia.
Truskawki można też wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej, następnie zmiksować i postępować jak wyżej.Świeże
truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki, zmiksować, zagotować, gotować przez 10 minut.
Mąkę rozprowadzić w 2 - 3 łyżkach zimnej
wody, następnie dodać 2 - 3 łyżki musu i wymieszać. Wlać do
truskawek i zagotować mieszając. Mus powinien być gęsty.Przygotować spód brownie:
czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do suchego rondelka lub małego garnka, dodać pokrojone na kawałki
masło i roztopić mieszając na małym ogniu, starając się nie podgrzewać za bardzo masy. Odstawić z ognia, dodać
cukier i wymieszać. Następnie do przestudzonej masy dodać
jajka i ponownie wymieszać.W misce wymieszać zmielone
migdały, przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać na gładką i jednolitą masę. Masę wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.Przygotować masę
serową:
ser wymieszać łyżką lub krótko zmiksować z
mąką i
cukrem, a następnie z
jajkami i
wanilią. Podzielić na pół i do każdej połówki dodać roztopioną (białą oraz ciemną)
czekoladę (może być ciepła, ale nie gorąca).
Czekoladę można roztopić w mikrofalówce, w kąpieli
wodnej lub bezpośrednio w rondelku (połamać na kosteczki i mieszając podgrzewać na minimalnym ogniu).Masę z ciemną
czekoladą wyłożyć łyżką na spód brownie, wyrównać powierzchnię. To samo zrobić z masą z
białą czekoladą. Łyżeczką wyłożyć mus
truskawkowy - np. w taki sposób: częściowo zagłębić łyżeczkę z musem w
masie serowej, drugą łyżeczką lub palcem zsunąć mus w powstałe wgłębienie.Wstawić do piekarnika i piec przez 55 minut, aż masa będzie zastygnięta, wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, później stopniowo otwierać piekarnik. Można podawać po całkowitym ostudzeniu, można też dodatkowo schłodzić w lodówce aby nabrało jeszcze lepszej konsystencji.