Wykonanie
Smaczny i nowoczesny sernik, do przygotowania którego wykorzystałam domowe
masło migdałowe . Lekko
czekoladowy (na cieście
czekoladowym z
migdałami), raczej zwarty niż mazisty, a smak
migdałów i
truskawek świetnie razem współgra :-). Sernik jest niski, ale to przepis na sporą, familijną porcję. Bardzo polecam!Składniki na
migdałowe brownie:2
jajka100 g
masła100 g zmielonych
migdałów90 g
gorzkiej czekolady90 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiMasło roztopić w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę i poczekać do jej roztopienia. Lekko przestudzić.W misie miksera ubić
jajka (w całości) z
cukrem na puszystą masę. Powoli wlewać roztopioną
czekoladę, cały czas miksując. Wsypać zmielone
migdały, dodać ekstrakt z
wanilii i zmiksować.Formę o wymiarach 34 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać ciasto
czekoladowe, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka.Masa serowa:1 kg
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie4 duże
jajka1 i 1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki ekstraktu z
migdałów200 g
masła migdałowego *500 g
truskawekpół słoiczka
dżemu truskawkowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
twaróg,
jajka (w całości),
cukier,
mąkę, ekstrakt z
migdałów. Zmiksować na gładką masę. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie.Masę
serową podzielić na połowę: do jednej części dodać
masło migdałowe i zmiksować.Przygotować formę z upieczonym
spodem (może być prosto z piekarnika). Na wierzch wylać białą masę
serową, wyrównać. Na nią wylać
migdałową masę
serową, wyrównać. Na górze poukładać
truskawki.Piec w temperaturze 150ºC, bez termoobiegu, przez około 1 godzinę lub dłużej, do całkowitego ścięcia sernika na środku (środek powinien być sprężysty). Wyłączyć piekarnik, pozostawić w nim do przestudzenia. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.Przed samym podaniem sernik udekorować podgrzanym
dżemem truskawkowym - nakładając po łyżeczce na
truskawki.* wykonane mniej więcej z połowy składników na
masło migdałowe, podanych w przepisie; można zastąpić
masłem z innych
orzechów lub nutelląSmacznego :-).