Wykonanie
SkładnikiMus
truskawkowy:2 i 1/2 szklanki
truskawek (świeżych lub mrożonych)3 łyżki
cukruMasa czekoladowa (Brownie):200 g
gorzkiej czekolady 70%200 g
masła3
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii200 g drobnego
cukru120 g
mąkiMasa serowa:500 g
twarogu sernikowego3/4 puszki skondensowanego
mleka słodzonego2
jajkaPrzygotowanieMus
truskawkowy:
Truskawki gotować razem z
cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut aż powstanie gęste puree. Mniej więcej w połowie gotowania rozgnieść
truskawki praską. Ostudzić.Masa czekoladowa (Brownie):Małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.Roztopić połamaną na kosteczki
czekoladę w rondelku razem z pokrojonym
masłem, nie podgrzewając za bardzo masy, nie może być gorąca, ciągle mieszać podczas roztapiania. Ostudzić.
Jajka ubić na puszystą pianę razem z
cukrem i
wanilią, następnie wymieszać z ostudzoną
czekoladą i
masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą
mąką (można mikserem na małych obrotach). Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 15 minut.Masa serowa:Zmiksować
ser z
mlekiem skondensowanym. Wbijać kolejno po jednym
jajku, ciągle miksując na małych obrotach miksera. Wylać na warstwę
czekoladową. Łyżeczką, miejscami wykładać mus
truskawkowy i wykałaczką lub patyczkiem szaszłykowym kreślić w
masie ósemki aż powstaną wzorki.Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez około 35 minut, lub do czasu aż masa serowa będzie ścięta. Studzić stopniowo. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia lub na całą noc. Pokroić na kwadraty.