Wykonanie
Przepis na to przepyszne ciasto znalazłam na blogu Kwestia smaku i muszę powiedzieć, że jest ono absolutnie wspaniałe. Mocno
czekoladowy spód, pyszna serowa masa i mus
truskawkowy to jest coś co obiecuje niezwykłe doznania smakowe. Zwłaszcza zimą gdy możemy wyciągnąć
mrożone owoce. Bardzo polecam:)
Składniki na mus
truskawkowy:2 szklanki z górką
truskawek (świeżych lub mrożonych)3 łyżki
cukruSkładniki na brownie:200 g
gorzkiej czekolady (Lindt 70%)200 g
masła3
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii230 g drobnego
cukru (dałam
cukier puder)120 g
mąkiSkładniki na masę
serową:500 g
śmietankowego sera twarogowego3/4 puszki skondensowanego
mleka słodzonego2
jajkaMałą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wysmarować
olejem (lub roztopionym
masłem) i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Truskawki gotować razem z
cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut na gęste puree. Mniej więcej w połowie gotowania rozgnieść
truskawki praską. Ostudzić. Roztopić
czekoladę w rondelku razem z
masłem, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić.
Jajka ubić na puszystą pianę razem z
cukrem i
wanilią, następnie wymieszać z ostudzoną
czekoladą i
masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą
mąką (można mikserem na małych obrotach). Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 15 minut. Utrzeć
ser na gładką i jednolitą masę, następnie stopniowo, po jednej łyżce dodawać
mleko skondensowane. Później wbić kolejno po jednym
jajku, ciągle miksując. Masę
serową wylać na jeszcze ciepłą warstwę
czekoladową. Łyżeczką nakładać puree
truskawkowe i delikatnie rozciągnąć je po całej powierzchni masy serowej, tworząc smugi. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia.Smacznego:)