ßßß Cookit - przepis na Sernikobrownie z musem truskawkowym

Sernikobrownie z musem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Przepis na to przepyszne ciasto znalazłam na blogu Kwestia smaku i muszę powiedzieć, że jest ono absolutnie wspaniałe. Mocno czekoladowy spód, pyszna serowa masa i mus truskawkowy to jest coś co obiecuje niezwykłe doznania smakowe. Zwłaszcza zimą gdy możemy wyciągnąć mrożone owoce. Bardzo polecam:)
Składniki na mus truskawkowy:
2 szklanki z górką truskawek (świeżych lub mrożonych)
3 łyżki cukru
Składniki na brownie:
200 g gorzkiej czekolady (Lindt 70%)
200 g masła
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
230 g drobnego cukru (dałam cukier puder)
120 g mąki
Składniki na masę serową:
500 g śmietankowego sera twarogowego
3/4 puszki skondensowanego mleka słodzonego
2 jajka
Małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wysmarować olejem (lub roztopionym masłem) i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Truskawki gotować razem z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut na gęste puree. Mniej więcej w połowie gotowania rozgnieść truskawki praską. Ostudzić. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem i wanilią, następnie wymieszać z ostudzoną czekoladą i masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką (można mikserem na małych obrotach). Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 15 minut. Utrzeć ser na gładką i jednolitą masę, następnie stopniowo, po jednej łyżce dodawać mleko skondensowane. Później wbić kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Masę serową wylać na jeszcze ciepłą warstwę czekoladową. Łyżeczką nakładać puree truskawkowe i delikatnie rozciągnąć je po całej powierzchni masy serowej, tworząc smugi. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/11/Sernikobrownie-z-musem-truskawkowym.html