Wykonanie
Składniki:Mus
truskawkowy:2 szkl z górką
truskawek (świeżych lub mrożonych)3 łyżki
cukru brązowego lub białegoBrownie (spód):200 g
gorzkiej czekolady200 g
masła3
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii230 g drobnego
cukru (można
cukier puder)120 g
mąki pszennejMasa serowa:500 g
śmietankowego sera twarogowego3/4 puszki słodzonego
mleka skondensowanego2
jajkaPrzygotowanie:Blaszkę wysmarować
olejem lub roztopionym
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.Mus
truskawkowy:
Truskawki gotować razem z
cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut na gęste puree. W połowie gotowania rozgnieść
truskawki praską. Ostudzić.Brownie (spód): W rondelku roztopić
czekoladę razem z
masłem, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić.
Jajka ubić na puszystą pianę razem z
cukrem i
wanilią. Następnie wymieszać z ostudzoną
czekoladą i
masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą
mąką (można mikserem na małych obrotach). Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 15 minut.Masa serowa: Utrzeć
ser na gładką i jednolitą masę, następnie stopniowo po jednej łyżce dodawać
mleko skondensowane. Później wbić kolejno po jednym
jajku, ciągle miksując. Masę
serową wylać na jeszcze ciepły spód brownie. Łyżeczką nakładać mus
truskawkowy i delikatnie rozciągnąć go po całej powierzchni masy serowej, tworząc smugi.Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia. Pokroić w kwadraty.SMACZNEGO:)