ßßß Cookit - przepis na Sernik na spodzie brownie z musem truskawkowym

Sernik na spodzie brownie z musem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Mus truskawkowy:
2 szkl z górką truskawek (świeżych lub mrożonych)
3 łyżki cukru brązowego lub białego
Brownie (spód):
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
230 g drobnego cukru (można cukier puder)
120 g mąki pszennej
Masa serowa:
500 g śmietankowego sera twarogowego
3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
2 jajka
Przygotowanie:
Blaszkę wysmarować olejem lub roztopionym masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Mus truskawkowy:Truskawki gotować razem z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut na gęste puree. W połowie gotowania rozgnieść truskawki praską. Ostudzić.
Brownie (spód): W rondelku roztopić czekoladę razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem i wanilią. Następnie wymieszać z ostudzoną czekoladą i masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką (można mikserem na małych obrotach). Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 15 minut.
Masa serowa: Utrzeć ser na gładką i jednolitą masę, następnie stopniowo po jednej łyżce dodawać mleko skondensowane. Później wbić kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Masę serową wylać na jeszcze ciepły spód brownie. Łyżeczką nakładać mus truskawkowy i delikatnie rozciągnąć go po całej powierzchni masy serowej, tworząc smugi.
Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia. Pokroić w kwadraty.
SMACZNEGO:)
Źródło:http://magdallena.blog.pl/?p=71