ßßß
Blondies to trochę inne brownies - z białą czekoladą. Smakuje nadzwyczaj dobrze, rozkosznie rozpływa się w ustach, jest lżejsze i delikatniejsze od ciemnego brata (i nie tak bardzo 'zakalcowate'). Wybornie smakuje z migdałami. Kiedy pokroicie je na małe kawałki, to wyrzuty sumienia są mniejsze, gdy sięgacie po kolejny... ;-). Polecam!Składniki:150 g białej czekolady, posiekanej80 g masła1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków2 jajka3/4 szklanki mąki pszennejszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z waniliipół szklanki posiekanych migdałów50 g czekolady białej, posiekanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Lekko przestudzić.W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii i ciepłą czekoladę, zmiksować na gładką masę. Na końcu wrzucić posiekane migdały i posiekaną białą czekoladę (50 g), wymieszać.Ciasto przelać do wyłożonej papierem foremki do brownies (nieduża, płytka forma o wymiarach 15 x 28 cm lub mniejszej). Piec w temperaturze 180ºC około 25 - 30 minut. Wystudzić, pokroić.Smacznego :-).