Wykonanie
Świąteczne pieczenie
ciasteczek jeszcze się u mnie nie rozpoczęło, ale widzą, że blogi już coraz słodsze i coraz bardziej piernikowe się robią, więc też już powoli
plany snuję. Może chociaż raz święta mnie nie zaskoczą. Tymczasem mam dziś dla was zwykłe szaraczki-kopciuszki, czyli nic specjalnego –
ciastka owsiane – ale nie powiedzielibyście, że owsiane, takie smaczne. Dzięki
migdałom są bardzo kruche i niewtajemniczeni nie domyślą się, że to
ciastka owsiane ;-)Przepis znalazłam na opakowaniu po płatkach, ale znacznie go zmodyfikowałam (okazuje się, że moje dziwactwo czytania opakowań znalazło jakieś zastosowanie). Polecam na każdą okazję – na święta i nie tylko. Bardzo łatwe i szybkie.250 g
masła160 g
cukru2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia180 g delikatnyh
płatków owsianych150 g zmielonych
migdałów150 g
mąki (u mnie orkiszowa)szczypta
soliwaniliabiała czekoladaWszystkie składniki oprócz
czekolady dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Lepić małe
ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 15 minut przy temperaturze ok. 180 ˚C.Po upieczeniu ostudzić,
czekoladę rozpuścić w rondelku na parze (rondelek z
czekoladą umieścić w większym garnku z gotującą się powoli
wodą) i posmarować
ciasteczka.