ßßß







Składniki125g masła100g cukrujajko100g mąki25g płatków owsianych1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli50g gorzkiej czekolady50g migdałówZamiast migdałów i gorzkiej czekolady możesz użyć innych dodatków – orzechów, suszonych owoców, białej czekolady. Na co tylko masz ochotę.Wyjmij masło z lodówki, aby nieco zmiękło.Pokrój z grubsza migdały, połam na niewielkie kawałki schłodzoną czekoladę.Utrzyj masło z cukrem na białą masę.Dodaj jajko, przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól i wszystko zmiksuj na gładkie ciasto.Wrzuć do ciasta pokruszoną czekoladę i rozdrobnione migdały i wymieszaj.Za pomocą łyżki przełóż ciasto na folię spożywczą i uformuj wałek.Zawiń wałek z ciasta w folię i włóż do zamrażarki na 30min.Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.Wyjmij schłodzone ciasto z zamrażarki i pokrój na centymetrowe plastry – nie przejmuj się jeśli wyjdą nierówne.Ułóż ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zostawiając dość spore odstępy między nimi – urosną podczas pieczenia.Piecz 8-10 minut, aż brzegi nabiorą złotego odcienia.Smacznego!