Wykonanie
Kremówka dwuwarstwowa - z kremem budyniowym i
śmietanowym.Źródło: Deserek TV .Może to nie miejsce na takie sprawy, jednak czuję silną potrzebę i przy okazji tego wpisu chciałam uczcić pamięć mojego Wujka
Jacka, który regularnie obserwował mój blog, a który odszedł od nas kilka dni temu. Bardzo nam Go będzie brakować, bo był człowiekiem wyjątkowym. Mimo swojej niepełnosprawności (Wujek 21 lat temu uległ wypadkowi i stracił władzę w nogach) zawsze myślał o innych i starał się pomagać w miarę swoich możliwości. Żałuję, że jednak nie zdążył mnie wyswatać, bo właśnie tak próbował pomóc mnie. Mimo ogromnego cierpienia w ostatnim czasie, nie skarżył się i dzielnie wszystko znosił.Podziękowania należą się Cioci Stasi, która pielęgnowała Wujka i wspierała w najgorszych momentach, nawet przez chwilę nie myśląc, że mogłaby postąpić inaczej.Wujku, zawsze będziesz żył w naszej pamięci i zawsze będziemy Cię wspominać z ciepłem w
sercu. Wierzę, że jeszcze się spotkamy.Składniki na blaszkę o wymiarach 21 x 25 cm:2 płaty
ciasta francuskiego, w temp. pokojowejKażdy z blatów rozłożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gęsto nakłuć widelcem.Piec w temperaturze 200ºC przez 30-35 minut, aż ciasto nabierze koloru ciemnego złota. W trakcie pieczenia ciasto będzie się wybrzuszało - należy je ponownie nakłuć widelcem lub delikatnie rozwałkować małym wałkiem i piec dalej. Wystudzić.Następnie, za pomocą noża z ząbkami, dociąć płat ciasta do rozmiaru formy (u mnie 21 x 25 cm). To samo zrobić z drugim płatem, a następnie podzielić go na 12 prostokątów (u mnie o wymiarach ok. 7 x 6 , 2 cm). Odłożyć je na bok, a płat ciasta, który pozostał w całości, ułożyć na dnie blaszki wyłożonej pergaminem (nakłutą stroną do góry).Masa budyniowa:2 szklanki
mleka1 szklanka
śmietany kremówki2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią150 g
cukru6
żółtek3 pełne łyżki
mąki ziemniaczanej1 pełna łyżka
mąki pszennej100 g miękkiego
masła1,5 szklanki
mleka wlać do rondla, dodać
cukier i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać kremówkę,
wanilię i ponownie zagotować.W międzyczasie w osobnej misce zmiksować
żółtka z pozostałym
mlekiem i oba rodzajami
mąki. Do gotującego się
mleka ze
śmietanką wlać rozrobioną masę
żółtkową i ugotować jak
budyń.Gotową masę dokładnie przykryć kawałkiem folii spożywczej i odstawić do całkowitego wystygnięcia.Miękkie
masło ubić na puch, a następnie, stale miksując, dodać w kilku partiach masę budyniową. Gotowy krem wylać na spód z
ciasta francuskiego. Wstawić do lodówki.Masa śmietanowa:500 ml
śmietany kremówki 36 %2 łyżeczki
żelatyny3 łyżki zimnej
wody1-2 łyżki
cukru pudruŻelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofalówce. Wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodając
cukier puder, ale nie całkiem na sztywno. Na koniec, wciąż miksując, dodać zupełnie wystudzoną
żelatynę.Masę
śmietanową wyłożyć na masę budyniową. Wyrównać wierzch. Przykryć prostokątami z
ciasta francuskiego, nakłutą stroną do masy śmietanowej. Schować do lodówki.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem i ewentualnie udekorować świeżymi
owocami.Życzę smacznego!