Wykonanie

Wcześniej
dynia nie gościła tak często na moim
stole. Kilka lat temu nawet nie pomyślałabym, że takie cudowne wypieki i potrawy można z niej wyczarować.Mam nadzieję, żeoczaruje Was ten sernik, swoją konsystencją i smakiem. Jest niebiańsko pyszny.Ja już nie wyobrażam sobie jesieni bez dyni.Przepis od Pauliny z małymi zmianami :)polewa znaleziona tutaj


Składniki (tortownica 24):200g
ciasteczek Oreo (bez kremu, użyłam
ciasteczek z Lidla Neo)50 g
masła750 g
twarogu (zmielonego trzykrotnie)250 g
serka mascarpone200 g
cukru2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej4
jajka2
żółtka350 g mus z dyni (przepis tutaj)1/3 łyżeczki
cynamonu1 łyżka ekstraktu z
wanilii70 g
śmietanki 30%(składniki na sernik muszą
mieć temperaturę pokojową)Polewa:4 łyżki
cukru2 łyżki
śmietany3 łyżki
kakao60g
masła1 łyżeczka
żelatynyWszystkie składniki oprócz
żelatyny umieszczamy w rondelku i zagotowujemy.
Żelatynę zalewamy małą ilością wrzątku, następnie dodajemy do gorącej masy i dokładnie mieszamy (masy już nie gotujemy). Następnie lekko przestudzić i polać sernik. Masa jest wspaniała bo pięknie się błyszczy!
Ciasteczka miksujemy w blenderze na pył, Lub wkładamy do woreczka foliowego i uderzamy wałkiem następnie dodajemy roztopione
masło - mieszamy. Przekładamy na spód tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Twaróg,
mascarpone,
mąkę ziemniaczaną oraz
cukier miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy kolejno
jajka i
żółtka, puree z dyni,
cynamon,
wanilię oraz
śmietankę. Wszytko miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia się masy. Następnie masę przelewamy na schłodzony wcześniej spód.Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej. Na najniższym poziomie piekarnika wstawiamy głęboką blaszkę z wrzącą
wodą, a poziom wyżej ustawiamy tortownicę z sernikiem. Sernik wstawiamy do nagrzanego do175 C piekarnika na 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze80 minut. Po tym czasie uchylamy delikatnie piekarnik i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy sernik będzie już zimny ściągamy obręcz i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Polewamy i rozsmarowujemy lekko przestudzoną polewą, dodatkowo posypujemy brzegi posiekanymi
orzechami laskowymi.
