ßßß
Składniki (na tortownicę 23 cm):Spód:8 łyżek miękkiego masła6 łyżek drobnego cukru4 łyżki kakao200 g mąki pszennejMasa serowa:750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego1,25 szklanki drobnego cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej3 jajka200 ml szklanki śmietanki 30 %100 g gorzkiej czekoladyPolewa:100 g gorzkiej czekolady100 g śmietany 30 %Wykonanie:Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na spód zmiksować na mokrą kruszonkę i równo rozprowadzić na dnie formy. Nie ugniatać!Składniki (bez czekolady) na masę serową (które powinny mieć temperaturę pokojową) zmiksować na gładki krem. Nie miksować zbyt długo, aby masa się nie napowietrzyła, bo opadnie po upieczeniu. Czekoladę posiekać i delikatnie wmieszać do masy. Masę serową wylać delikatnie na spód. Piec w 180 stopniach C około 1 godziny.Sernik studzimy najpierw w otwartym piekarniku, potem wyjmujemy. Przygotujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kostki i podgrzewamy na małym ogniu z kremówką cały czas mieszając. Kiedy polewa zacznie błyszczeć, zdjąć z ognia. Delikatnie przestudzić, a następnie wylać na przestudzony sernik. Wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie stał przez noc).
/wydrukuj przepis/