Wykonanie
Zobaczyłam u Szarlotka i przepadłam, chociaż koniec końców, nie zrobiłam dokładnie tak jak ona. Wykorzystałam jedynie (albo aż?) pomysł, przepis na spód, bo masę zrobiłam na podstawie tego przepisu .

Składniki (na tortownicę 23 cm):Spód:8 łyżek miękkiego
masła6 łyżek drobnego
cukru4 łyżki
kakao200 g
mąki pszennejMasa serowa:750 g
twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego1,25 szklanki drobnego
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej3
jajka200 ml szklanki
śmietanki 30 %100 g
gorzkiej czekoladyPolewa:100 g
gorzkiej czekolady100 g
śmietany 30 %Wykonanie:Formę wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na spód zmiksować na mokrą kruszonkę i równo rozprowadzić na dnie formy. Nie ugniatać!Składniki (bez
czekolady) na masę
serową (które powinny
mieć temperaturę pokojową) zmiksować na gładki krem. Nie miksować zbyt długo, aby masa się nie napowietrzyła, bo opadnie po upieczeniu.
Czekoladę posiekać i delikatnie wmieszać do masy. Masę
serową wylać delikatnie na spód. Piec w 180 stopniach C około 1 godziny.Sernik studzimy najpierw w otwartym piekarniku,
potem wyjmujemy. Przygotujemy polewę.
Czekoladę łamiemy na kostki i podgrzewamy na małym ogniu z kremówką cały czas mieszając. Kiedy polewa zacznie błyszczeć, zdjąć z ognia. Delikatnie przestudzić, a następnie wylać na przestudzony sernik. Wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie stał przez noc).

/wydrukuj przepis/