Wykonanie
Jeden z pyszniejszych serników jakie
jadłam, delikatny, rozpływający się w ustach. Spora ilość ciemnego
kakao na spodzie dodaje mu specjalnego, bardziej zdecydowanego charakteru. Kolejną zaletą jest to, że prosto i szybko się go robi, a duża ilość
czekolady na wierzchu dopełnia szczęścia :)




kruchy spód:1,5 szklanki
mąki pszennej100 gramów zimnego
masła0,5 szklanki
cukru2 płaskie łyżeczki
cukru waniliowego1
jajoszczypta
soli3 kopiaste łyżki ciemnego
kakaomasa serowa:1 kg
sera półtłustego zmielonego (można użyć
sera z wiaderka, ale musi
mieć powyżej 10% tłuszczu, pod
spodem pokazuję jakiego użyłam)1 szklanka
cukru1 kopiasta łyżka
cukru waniliowego100 gramów stopionego, schłodzonego
masła (jeśli Wasz
twaróg ma mniej niż 15% tł)7
jajek (M)1
budyń waniliowy lub
śmietankowy bez
cukru (40 gramowy)wierzch:200 gramów
gorzkiej czekolady1 kopiasta łyżka
masłaTwaróg i
jaja wyjmujemy z lodówki wcześniej by nabrały temp. pokojowej ( około 2 godziny wcześniej), użyłam
sera z Piątnicy, ma 15% tłuszczu i jest dobrej jakości, polecam go.
Mąkę przesiewamy z
solą i
cukrami, wrzucamy
masło, siekamy je nożem na małe kawałki,
potem wbijamy
jajo, zagniatamy kruche ciasto.Spód tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem, wylepiamy
ciastem, nakłuwamy w wielu miejscach.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy spód i podpiekamy go przez 10 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), wyjmujemy i jeszcze gorący obficie posypujemy ciemnym
kakao,
potem schładzamy.UWAGA: Posypujemy gorące ciasto by "przyjęło" jak najwięcej
kakao (oczywiście trzymając się wyżej wymienionych 3 łyżek).

Całe
jaja miksujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym do uzyskania jasnej pianki,
potem wrzucamy
ser, krótko miksujemy do połączenia składników. Jeśli macie
twaróg o mniejszej zawartości tłuszczu niż napisałam powyżej teraz wlewamy przestudzony tłuszcz, miksujemy krótko.

Na końcu wsypujemy proszek budyniowy i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.

Masę delikatnie wylewamy na kruchy spód i wyrównujemy powierzchnię.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy sernik i pieczemy około 55 minut, wierzch ma się lekko zezłocić (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Przez 40 minut po wyłączeniu nie otwieramy drzwiczek piekarnika,
potem uchylamy na 20 minut,
potem wyjmujemy na blat i całkowicie schładzamy.
Czekoladę rozpuszczamy z
masłem w kąpieli
wodnej, schładzamy lekko, wylewamy na sernik, wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.