Wykonanie
Dzień dobry!Zostało już zaledwie kilka dni do Walentynek, więc mam dla Was kolejną smakowitą propozycję!

Tym razem postanowiłam przygotować nieco inne brownie. Oczywiście
czekoladowe, ale z dodatkiem tajemniczego składnika, który nadaje mu odrobinę wytrawności, równoważy słodkość
czekolady...
Mowa o
wytrawnym czerwonym winie.
Wino (jak i inne
alkohole) w moich wypiekach nie pojawiają się po raz pierwszy, ciekawie podkreślają smak, więc bardzo Wam polecam wypróbowanie przepisu, nie tylko od święta :-).Inspirowane przepisem załączonym do
wina Barefoot Merlot.Zapraszam!Składniki:Ciasto:100 ml czerwonego
wytrawnego wina Barefoot Merlot120 g
gorzkiej czekolady100 g
masła2
jajka r. L140 g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego80 g
mąki pszennej30 g
kakaoszczypta
soliPolewa:60 g
gorzkiej czekolady1 łyżka
masła2 łyżki czerwonego
wytrawnego wina Barefoot Merlot
cukrowe serduszkaWykonanie:Zaczynamy od roztopienia
masła w rondelku, zestawiamy je z ognia, dodajemy połamaną
czekoladę (120 g) i mieszamy do roztopienia. Lekko studzimy.

Do
czekolady dodajemy
wino,
jajka, miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy
cukier i przesianą
mąkę z
kakao i
solą. Masę wykładamy do silikonowej foremki i wygładzamy.Pieczemy 25 minut w 180 st. Zbyt długie pieczenie spowoduje powstanie zwykłego ciasta, a nie brownies, które powinno być ciężkie i lekko gliniaste.

Na zdjęciu róża z lukru królewskiego :-)
Masło roztapiamy tak samo jak na początku, dodajemy połamaną
czekoladę, roztapiamy i mieszamy z
winem.Wystudzone ciasto dokładnie pokrywamy polewą, ozdabiamy serduszkami.Smacznego!