ßßß
Składniki na 4 porcje :250g szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżka masła1 łyżka kakao150g chudego twarogu100g gorzkiej czekolady min. 65% kakao1 łyżka cukru pudrujajkosól
Ciasto: Mąkę na stolnicy wymieszać z kakao, zrobić wgłębienie i wlać ½ szklanki przegotowanej ciepłej wody. Masło roztopić, ostudzić i dodać do ciasta. Wymieszać i zagniatać do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.Farsz: W misce wymieszać twaróg, jajko i cukier. Dodać pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę.Ciasto rozwałkować, wykroić szklanką krążki. Pośrodku co drugiego krążka ciasta położyć łyżkę farszu, przykryć sąsiadującym i zlepić brzegi. Można formować także tradycyjne pierogi, kształt wedle uznania. Ja lubię takie okrągłe z „warkoczem” dookoła.Gotować 4 minuty od wypłynięcia w osolonym wrzątku.
PORCJA to ok. 425kcal, węglowodany: 51g, białko: 18g, tłuszcz: 15gSMACZNEGO!