Wykonanie
Czasami bywają takie dni, że bez
czekolady ani rusz. To prawda, że
czekolada poprawia humor. Jednak, żeby nie zajadać się nią bez końca, bezkarnie i nadprogramowo proponuję wprowadzić ją oficjalnie do dziennego menu. Co powiecie na obiad na słodko? Dużo na blogach teraz
truskawek, zaczynają się też
jagódki, czyli sezonowo.
Czekolada dobra jest całorocznie, akurat ja mam dziś "sezon" na
czekoladę - ale taką prawdziwą, z dużą zawartością
kakao, żeby nie było, że
mleczną i pełną izomerów trans! Pierogi z
gorzkiej czekolady wychodzą niezwykle wytrawne, od razu rzetelnie uprzedzam, że nie są jakieś super słodkie jak
czekoladki z nadzieniem, do jakich przyzwyczajają nas producenci tych słodkich "smakołyków". Pierogi dla mnie dziś idealne. Mniam!
Składniki na 4 porcje :250g szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżka
masła1 łyżka
kakao150g chudego
twarogu100g
gorzkiej czekolady min. 65%
kakao1 łyżka
cukru pudrujajkosólCiasto:
Mąkę na stolnicy wymieszać z
kakao, zrobić wgłębienie i wlać ½ szklanki przegotowanej ciepłej
wody.
Masło roztopić, ostudzić i dodać do ciasta. Wymieszać i zagniatać do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.Farsz: W misce wymieszać
twaróg,
jajko i
cukier. Dodać pokrojoną w kostkę
gorzką czekoladę.Ciasto rozwałkować, wykroić szklanką krążki. Pośrodku co drugiego krążka ciasta położyć łyżkę farszu, przykryć sąsiadującym i zlepić brzegi. Można formować także tradycyjne pierogi, kształt wedle uznania. Ja lubię takie okrągłe z „warkoczem” dookoła.Gotować 4 minuty od wypłynięcia w osolonym wrzątku.
PORCJA to ok. 425kcal, węglowodany: 51g,
białko: 18g, tłuszcz: 15gSMACZNEGO!