Wykonanie
Mięta i
czekolada to dobre połączenie. Każdy czasem potrzebuje porządnej
dawki czekolady, a porcja brownie na pewno ją zaspokoi. Dziś jemy kawałek mocno
czekoladowego ciasta, a od jutra będzie lepiej.Źródło:
Linda Collister "Brownie bliss".Składniki na kwadratową formę o długości
boku 23 cm lub prostokątną o wymiarach ok. 28 x 18 cm:125 g
gorzkiej czekolady, dobrej jakości100 g
masła3 duże
jajka200 g
cukru100 g
mąki pszennej2 łyżki
kakao, dobrej jakości100-200 g
czekolady z nadzieniem
miętowym (ilość w zależności od tego jak bardzo
miętowe mają być nasze brownies)
cukier puder, do posypaniaPiekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na kawałki,
masło pokroić na mniejsze części. Wrzucić do miski i rozpuścić w kąpieli
wodnej (miska nie powinna dotykać gotującej się w garnku
wody). Ostawić na bok.
Jajka ubić z
cukrem za pomocą miksera. Cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną
czekoladę stale mieszając
łopatką. Do miski przesiać
mąkę z
kakao i dokładnie połączyć składniki.Połowę masy czekoladowej wylać do blachy, równomiernie rozsmarować. Poukładać kostki
czekolady z
miętowym nadzieniem, a następnie wyłożyć pozostałe ciasto
czekoladowe. Wyrównać wierzch.Piec 25 minut do momentu, aż wykałaczka wbita w ciasto po wyciągnięciu pozostanie czysta i sucha. Wystudzić, posypać
cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.W szczelnie zamkniętym pojemniku brownies można przechowywać przez 5 dni.Życzę smacznego!
![](/Data/Images/pin-upcake.blogspot.com\2014_slash_03_slash_mietowe-brownies/l/1277196586.jpg)
![](/Data/Images/pin-upcake.blogspot.com\2014_slash_03_slash_mietowe-brownies/l/1747922605.jpg)
![](/Data/Images/pin-upcake.blogspot.com\2014_slash_03_slash_mietowe-brownies/l/-317579817.jpg)
Udział w akcjach kulinarnych: