ßßß
Mięta i czekolada to dobre połączenie. Każdy czasem potrzebuje porządnej dawki czekolady, a porcja brownie na pewno ją zaspokoi. Dziś jemy kawałek mocno czekoladowego ciasta, a od jutra będzie lepiej.Źródło: Linda Collister "Brownie bliss".Składniki na kwadratową formę o długości boku 23 cm lub prostokątną o wymiarach ok. 28 x 18 cm:125 g gorzkiej czekolady, dobrej jakości100 g masła3 duże jajka200 g cukru100 g mąki pszennej2 łyżki kakao, dobrej jakości100-200 g czekolady z nadzieniem miętowym (ilość w zależności od tego jak bardzo miętowe mają być nasze brownies)cukier puder, do posypaniaPiekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Czekoladę połamać na kawałki, masło pokroić na mniejsze części. Wrzucić do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (miska nie powinna dotykać gotującej się w garnku wody). Ostawić na bok.Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera. Cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną czekoladę stale mieszając łopatką. Do miski przesiać mąkę z kakao i dokładnie połączyć składniki.Połowę masy czekoladowej wylać do blachy, równomiernie rozsmarować. Poukładać kostki czekolady z miętowym nadzieniem, a następnie wyłożyć pozostałe ciasto czekoladowe. Wyrównać wierzch.Piec 25 minut do momentu, aż wykałaczka wbita w ciasto po wyciągnięciu pozostanie czysta i sucha. Wystudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.W szczelnie zamkniętym pojemniku brownies można przechowywać przez 5 dni.Życzę smacznego!

Udział w akcjach kulinarnych: