Wykonanie

Jeśli ktoś spyta jakie
lody lubię najbardziej odpowiem bez wahania- Straciatella!Właśnie dlatego, w ramach eksperymentu powstał ten sernik, o moim ulubionym
śmietankowo-
czekoladowym smaku... Delikatny, rozpływający się w ustach, z kawałkami najpyszniejszej
czekalady- bajka!Składniki: (na okrągłą formę o średnicy 26 cm)Spód:10-11 łyżek miękkiego
masła,8-9 łyżek
cukru,5,5 łyżki
kakao,225 g
mąki pszennejMasa serowa:880 g
twarogu,150 g drobnego
cukru do wypieków,4
jajka,4,5- 5 łyżek
mąki ziemniaczanej,230 ml szklanki
śmietanki 30%,80 g
gorzkiej czekolady,90 g
mlecznej czekoladyPolewa:100 g
czekolady mlecznej,100 g
czekolady gorzkiej,150-170 g
śmietanki 30 %Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej.Wykonanie:Spód:
Masło utrzeć z
cukrem pudrem, dodać
kakao i
mąkę.Formę wysmarować
masłem, opruszyć
bułką tartą.Wyrobioną kruszonkę rozprowadzić na dnie formy. Nie ugniatać.Masa serowaW osobnej misce
twaróg zmieszać z
cukrem i
mąką, dodać
jajka,
śmietankę. Miksować aż masa będzie gładka (starać się nie napowietrzyć sernika).
Czekolady posiekać na małe kawałeczki, dodać do masy, wymieszać, wylać na spód.Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 1 godzinę 20 minut (ja piekłam dłużej). Ciasto jest dość rzadkie dlatego wymaga dłuższego pieczenia. Warto po godzinie przykryć je z wierzchu folią aluminiową, by góra się nie przypaliła.Po upieczeniu sernik studzić w delikatnie uchylonym piekarniku.Polewa:
Czekolady roztowić w kąpieli parowej, zmieszać ze
śmietanką, mieszać aż masa
zrobi się błyszcząca i jednolita. Wylać na przestudzony sernik, rozprowadzić równomiernie.Gotowy sernik włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Smacznego!





Aha! Dostąpiłam zaszczytu i zostałam nominowana do Liebster Blog Award, za co niezmiernie dziękuję. Jest mi bardzo miło :)Nominowała mnie właścicielka bloga: http://www.kawaiczekolada.pl„Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc
daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz je o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował”.Odpowiedzi na zadanie mi pytania:1. Mój ulubiony deser to
lody!2. Moja ulubiona
przyprawa to
oregano3. Moja kulinarna przygoda zaczęła się od momentu kiedy mama przedstawiła mnie thermomiksowi 4. Uwielbiam gotować, bo łączę przyjemne z pożytecznym.5. Prowadzę blog, bo uwielbiam robić zdjęcia ładnych potraw i deserów.6. Moim największym marzeniem jest zdobywanie osiągnięć w dziedzinie jeździectwa.7. Nie wyobrażam sobie kuchni bez piekarnika!8. W kuchni inspiruje mnie piękny design przyrządów kuchennych.9.
Chili to dla mnie cudowny dodatek do
czekolady!10. Zimą najczęściej gotuję letnie potrawy.11. Najbardziej chciałabym/ chciałbym spróbować świerszcza.Moje pytania:1. Bez jakiego produktu nie mógłbyś/abyś żyć?2. Jakie jest najdziwniejsze połączenie smaków, którego próbowałeś/łaś?3. Jakie jest Twoje życiowe motto?4. Czy wolisz książki, czy ich ekranizacje?5. Jaki
kraj chciałbyś/łabyś zwiedzić?6. Co byłoby ostatnią rzeczą zrobioną przez Ciebie w życiu?7. Jaki przyrząd kuchenny jest najważniejszy?8. Czy przemawia do Ciebie połączenie
herbaty z mlekiem?9. Jak często gotujesz?10. Jaka kuchnia jest Twoją ulubioną?11. Czy lubisz sushi?Blogi, które nominuję:http://magnolia0joaska.blogspot.com/http://gogusiowo.blogspot.com/http://czekoladowaksiazka.blogspot.com/http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/http://mojagaleriasmaku.blogspot.com/http://aniolywkuchni.blogspot.com/http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/http://mozeupiekeciastka.blogspot.com/http://mojepasje-mojswiat.blogspot.com/http://jacekwkuchni.blogspot.com/http://navynut.blogspot.com/