Wykonanie
Przygotowując domowe wypieki zawsze staramy się sprostać wymaganiom i oczekiwaniom naszych domowników. Ostatnio dostałyśmy zadanie by przyrządzić „jakąś fajną roladę z kremem”. Zadanie bardzo ważne, bo zasugerowane przez naszą mamę J Postanowiłyśmy zaczerpnąć przepis z książki Kuchnia Lidla Pawła Małeckiego. To była dobra decyzja. Rolada wyszła przepyszna. Ciemny,
czekoladowy biszkopt z pysznym
kawowym kremem. Wierzcie nam, nie można poprzestać na jednym kawałku.

Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: Cała rolada (ok. 12)Czas przygotowania: ok. 90 minut ( w tym 60 minut chłodzenia)Składniki:Na
biszkopt:6
jajek80g
cukru50g
mąki pszennej30g
kakao10g
mąki ziemniaczanejNa krem:*400g ubitej kremówki200g
czekolady deserowej40ml naparu
kawowego (20g na 100ml
wody)30g
cukru10g
żelatyny5
żółtekPolewa:50g
czekolady deserowej30g
śmietany kremówki½ łyżeczki płynnego
masła* Kremu wyszło nam więcej niż potrzeba do rolady. Wykorzystałyśmy go do udekorowania babeczek.Przygotowywanie ciasta:
Jajka wraz z
cukrem ubijamy na puszystą pianę.
Kakao wraz z
mąka pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski. Następnie dodajemy do ubitej piany i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i równomiernie rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (termoobieg) około 10-12 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia.Przygotowanie kremu: Zaparzamy
kawę według podanych proporcji. Odstawiamy na bok.
Żelatynę namaczamy w minimalnej ilości
wody. W kąpieli
wodnej, czyli misce ustawionej nad parującą
wodą rozpuszczamy
czekoladę. Odstawiamy na bok. Nową miskę umieszczamy nad parującą
wodą, wrzucamy
żółtka wraz z
cukrem. Ubijemy trzepaczką, aż
cukier się rozpuści. Wówczas ciągle ubijając dolewamy
kawy. Kiedy powstanie nam puszysta masa zestawiamy z ognia i dolewamy rozpuszczaną i pomieszaną
żelatynę oraz
czekoladę. Ubijamy
bitą śmietanę i dolewamy do wcześniej przygotowanego musu. Całość delikatnie mieszamy.Od
biszkoptu odrywamy papier do pieczenia. Układamy na nowym papierze i równomiernie rozkładamy
krem czekoladowy. Przy pomocy papieru zwijamy w ciasną roladę i wkładamy od lodówki na godzinę.Przygotowanie polewy: W kąpieli
wodnej umieszczamy kremówkę. Do podgrzanej
śmietany dodajemy
czekoladę oraz
masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy roladę i odstawiamy na chwilę do zastygnięcia. Smacznego :)


