Wykonanie

Jakby mi pół roku temu ktoś powiedział, że
będę się zachwycać takim daniem, to pewnie bardzo bym się głośno śmiała;)Dzisiaj się nie
śmieję, tylko zajadam z wielkim smakiem!
Kasza,
soczewica i chrupiące warzywa - kompozycja idealna:)Tutaj wersja bez
ziemniaków, ale robiłam też z ich niewielkim dodatkiem, jak również z
kaszą gryczaną zamiast pęczaku.Składniki:
kasza jęczmienna (pęczak)
soczewica brązowa/zielona
pietruszkamarchewkaseler - najwięcej
porkiełki lucerny albo inne
cebulka zielonaduży ząbek
czosnkuoliwa lub
masłoprzyprawy:
sól morska,
majeranek,
kminek,
bazylia,
lubczyk,
sok z cytryny,
oregano,
tymianekSoczewicę ugotowałam jak w tych przepisach.
Kaszę jęczmienną przygotowałam tak: na wrzątek w podwójnej ilości w stosunku do
kaszy wrzuciłam szczyptę
oregano (o), łyżkę
oliwy lub
masła (sł), wcześniej przepłukaną
kaszę i szczyptę
bazylii (o), odrobinę
soli (sł) i kilka kropli
cytryny.Gotowałam ok. 15 min., po czym garnek zapakowałam w koc i trzymałam tak do czasu przygotowania reszty dania.
Kasza całkowicie wchłonęła
wodę i była cały czas ciepła.Pozostało mi teraz przygotować warzywa do tego zestawu.Rozgrzałam łyżkę
oliwy w rondelku i wrzuciłam pokrojoną w półsłupki
pietruszkę i niewielki kawałek
marchewki (sł), a po chwili dorzuciłam
seler (jego było najwięcej, bo najbardziej lubię) i półplasterki
pora (o), odrobinę
soli i trochę zimnej
wody (sł) i chwilę dusiłam pod przykryciem. Następnie odkryłam, dodałam
sok z cytryny (k), sypnęłam z lekka
lubczyku i
tymianku (o), mielonego
kminku (sł), chwilkę odparowałam, a na koniec dodałam wyciśnięty ząbek
czosnku (o). Warzywa tak przygotowane były chrupkie, a nie rozgotowane.Ułożyłam na talerzu, ubrałam
kiełkami i
cebulką, zrobiłam zdjęcia, usiadłam wygodnie i zatopiłam się w smakowaniu:)Bardzo, bardzo dobre!

"Kobiety z reguły starają się sprawić, by mężczyzna się zmienił; przerobiony zaś przestaje im się podobać"Marlena DietrichKomentarze