ßßß Cookit - przepis na Zielone koktajle - sezon rozpoczęty!

Zielone koktajle - sezon rozpoczęty!

nazwa

Wykonanie

Jeszcze do świeżej zieleniny prosto z pola daleko, ale ja już zaczęłam pić regularnie zielone koktajle.
Piję je zwykle przed południem, często na śniadanie. W dni, w których idę rano ćwiczyć piję taki koktajl zaraz po powrocie.
W tym sezonie za sprawą właśnie zielonych koktajli odkryłam jarmuż i bardzo go polubiłam.
Do koktajli oprócz jarmużu używam sałaty, selera naciowego, szpinaku, kapusty włoskiej, a z owoców najczęściej bananów, jabłek, gruszek i czasem mango, którym też w tym roku dopiero się zainteresowałam.
Daję jeszcze (na zmianę): zmielone siemię lniane, pastę tahini, kiełki, zmielone migdały czy orzechy, a także ocet jabłkowy, sok z cytryny. Czasem odrobinę dobrego miodu.
Zieleninę staram się pozyskiwać z dobrych źródeł. Wszystkie koktajle są na wodzie, ale można je robić na mleku, najlepiej roślinnym. Gęstość dowolna, ja lubię gęściejsze, często jem łyżeczką, ale można zrobić całkiem płynne.
Przy korzystaniu z mało dojrzałego banana przepisy są zgodne z Metodą Montignac I faza:)
Tutaj kilka propozycji z zeszłego roku.
Dzisiaj takie:
Jarmuż + seler naciowy + banan + zmielone migdały (ten zrobiłam bardzo gęsty)
szpinak + kapusta włoska + banan + pietruszka + kiełki fasolki mung
sałata rzymska + seler naciowy + banan + mango + ocet jabłkowy
mango + banan + sałata + awokado + kakao + sok z cytryny
sałata rzymska + szpinak + seler naciowy + gruszka + banan + pasta tahini
sałata batavia + szpinak + banan + banan mrożony + siemię lniane + sok z cytryny
seler naciowy + banan + banan mrożony + awokado + karob + zielona pietruszka
"Optymizm jest zawsze wynikiem niedostatecznych informacji"
Jacques Tati
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/04/zielone-koktajle-sezon-rozpoczety.html