Wykonanie
Dosc znacznie zmienilam oryginalny przepis, dlatego nazwalam ja "moja";)Oto przepis oryginalnyZupa z wedzonym
kurczakiem500 g
korzenia pietruszki1
cebula1 maly
por1 szklanka pokrojonego w kostke
miesa wedzonego kurczaka1/2 szklanki
groszku z puszki3
kostki rosolowe2-3 lyzki
margarynyszczypta galki muszkatalowej2 lyzki
natki pietruszkisol,
pieprzPietruszke,
cebule i
por umyc, drobno pokroic. Nastepnie zeszklic na
margarynie i zalac rosolem z kostek (6 szklanek). Ugotowac do miekkosci i zmiksowac. Dodac
mieso,
groszek, przyprawic
sola,
pieprzem i galka. Ponownie zagotowac. Posypac
natka.A oto moja wersja (kartoflana ;) )100 g
korzenia pietruszki (1
pietruszka)300 g ziemniakow1
cebula3
szczypiory (
cebulki ze
szczypiorem)1 lyzka
maslapol
kostki rosolowej2
platy gotowanej szynki Kasslersol,
pieprz, galka maszkatalowa
przyprawa maggiolejlistki
pietruszki do przystroju
Pietruszke i
ziemniaki obrac, pokroic w kostke.
Cebule obrac,
szczypior pokroic w talarki,
cebule pokroic w kostke. Zrumienic warzywa i
ziemniaki na
masle, zalac rosolem 1 szklanka + 2 szklanki
wody. Zagotowac, zmiksowac. Doprawic do smaku
sola,
pieprzem, galka muszkatalowa i
maggi.
Szynke pokroic w gruba kostke, usmazyc na rumiano na odrobinie
oleju. Zupe podawac z kostka z
szynki przybrana
pietruszka.

Ktora wersje wolicie? ;)