Wykonanie

Nie macie wrażenia że ta zima nigdy się nie skończy?Dziś początek kalendarzowej wiosny, tymczasem za oknami iście zimowa sceneria. W pracy dzieci oczekiwały chwili nadejścia Pani wiosny, a co za tym idzie przemarszu wiosennego połączonego z "topieniem marzanny", tymczasem obyło się bez tego zwyczaju, bowiem wcześniej można by ją było zakopać w śniegu aniżeli utopić... cóż nam pozostało... czekanie na radosne,
słoneczne dni, czekanie za przyrodą budzącą się do życia.... no właśnie pozostało jedynie czekanie...Składniki4 podudzia z
kurczakagarść
kiszonej kapusty3
cebule3
pory5
marchewek1
seler2
pietruszkikostka rosołowaolej1/2 szklanki białego
wytrawnego winaoreganosól,
pieprzSposób
Kapustę drobno pokroić.
Por oczyścić, pokroić w talarki.
Cebulę obrać, posiekać.
Marchew,
seler i
porę obrać, pokroić w słupki.
Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej
wody.Udka umyć, osuszyć, oprószyć
solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzać
olej, włożyć udka, zrumienić. Zdjąć
mięso, przełożyć do garnka z warzywami, na ten sam tłuszcz włożyć
cebulę i
por, zeszklić, dodać
marchew,
seler,
porę oraz
kapustę, smażyć 10 minut.Warzywa wraz z tłuszczem wrzucić do garnka z udkami, polać rosołem. Doprawić
oregano,
solą i
pieprzem, dolać
wino. Dusic bez przykrycia do chwili, gdy połowa sosu odparuje. Przykryć i dusić, aż udka będą miękkie.