ßßß Cookit - przepis na Udka duszone w warzywach z winem

Udka duszone w warzywach z winem

nazwa

Wykonanie

Nie macie wrażenia że ta zima nigdy się nie skończy?
Dziś początek kalendarzowej wiosny, tymczasem za oknami iście zimowa sceneria. W pracy dzieci oczekiwały chwili nadejścia Pani wiosny, a co za tym idzie przemarszu wiosennego połączonego z "topieniem marzanny", tymczasem obyło się bez tego zwyczaju, bowiem wcześniej można by ją było zakopać w śniegu aniżeli utopić... cóż nam pozostało... czekanie na radosne, słoneczne dni, czekanie za przyrodą budzącą się do życia.... no właśnie pozostało jedynie czekanie...
Składniki
4 podudzia z kurczaka
garść kiszonej kapusty
3 cebule
3 pory
5 marchewek
1 seler
2 pietruszki
kostka rosołowa
olej
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
oregano
sól, pieprz
Sposób
Kapustę drobno pokroić. Por oczyścić, pokroić w talarki. Cebulę obrać, posiekać. Marchew, seler i porę obrać, pokroić w słupki.
Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej wody.Udka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, włożyć udka, zrumienić. Zdjąć mięso, przełożyć do garnka z warzywami, na ten sam tłuszcz włożyć cebulę i por, zeszklić, dodać marchew, seler, porę oraz kapustę, smażyć 10 minut.
Warzywa wraz z tłuszczem wrzucić do garnka z udkami, polać rosołem. Doprawić oregano, solą i pieprzem, dolać wino. Dusic bez przykrycia do chwili, gdy połowa sosu odparuje. Przykryć i dusić, aż udka będą miękkie.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/03/udka-duszone-w-warzywach-z-winem.html