Wykonanie


Składniki:1
kurczak najlepiej niezbyt duży taki do 1,5 kg
włoszczyzna na rosół:
marchew,
pietruszka,
seler,
por, przypalona
cebula, jak mamy dobrze jest dodać
lubczyk,
natkę pietruszki3-4
kostki rosołowevegeta,
pieprz,
maggyWykonanie:
Kurczaka umyć i oczyścić. Zalać go w garnku
wodą tak, żeby był przykryty i postawić na wolnym ogniu. Pilnować, aby zbyt mocno się nie gotował. Kiedy zbierze się na wierzchu szumowina, zebrać ją łyżką cedzakową i odrzucić. Następnie wrzucić
włoszczyznę, rosołki i
przyprawy. Dalej gotować, cały czas na wolnym ogniu, nie dopuszczając rosołu do zagotowania się, bo wtedy będzie mętny. Kiedy już
kurczak będzie dobrze ugotowany i warzywa miękkie, przyprawić jeszcze do smaku
maggy.Cała technika gotowaniu rosołu polega na tym, aby gotował się wolno i długo, wtedy jest najsmaczniejszy :-)