Wykonanie
Jesień to ulubiona
pora grzybiarzy. Czas na
maślaki, bodaj jedne z najsmaczniejszych
grzybów. Na szczęście do
maślaka nie jest podobny żaden trujący
grzyb, dlatego bez obaw można go zbierać w lesie. Jeśli nie zbierasz
grzybów bez trudu kupisz je na targu.Maślaczki ze
śmietaną i tłuczonymi
ziemniakami to jeden z najlepszych jesiennych obiadów. Jedzenie proste i jeśli go nie przekombinujesz, bo nawet ze
śmietaną nie należy przesadzić, by nie zagłuszyć delikatnego smaku
grzyba - po prostu zachwyci smakiem.Wielu unika
maślaka z powodu "ślimaczącej " się skórki. Całkiem niesłusznie, bo jest bardzo łatwa do usunięcia, szczególnie z większych okazów i jeśli tylko
grzyb jest suchy. Wystarczy z brzegu poważyć nożykiem i obrać
grzyba ze skórki.Jeśli się zastanawiasz co począć z nieszczęsna skórką, obierać czy
moze nie obierać. Jednak przed spożyciem zaleca się usunąć skórkę z kapelusza
maślaka. Nie tylko dlatego, że jest kwaśna, a czasem nawet gorzka w smaku. Skórka
maślaka zwyczajnego jest bardzo ciężkostrawna. Jest pokryta śluzem, który zalega w żołądku i może powodować dolegliwości gastryczne. Poza tym usunięcie skórki ułatwia czyszczenie
grzyba.Niech Was nie zwiedzie sucha skórka w czasie
słonecznego dnia. Śluz tylko zasycha, a przy odrobinie wilgoci "puchnie" i kłopoty gotowe.Gorzej z małymi
grzybkami, ale i na to jest rada. Malutkie okazy najlepiej przeznaczyć do marynowania. Z tych
grzybków nie ma potrzeby wówczas usuwania kłopotliwej skórki. Małe maślaczki należy gotować około 10 minut w osolonej wodzie. Solanka rozpuści cały śluz. Wystarczy po ugotowaniu wyłowić
grzyby łyżką cedzakową i dokładnie wypłukać w zimnej wodzie.Składniki :
400-500 g
maślaków1
cebulaolej lub
masło gheekubeczek
śmietany kremówkisól,
pieprznatka zielonej
pietruszkiWykonanie:
grzyby oczyścić. Z kapelusza zdjąć skórkę, przyciąć trzonki .Pokroić w plasterki
cebulę obrać i posiekać, następnie zeszklić na
oleju. Dodać pokrojone
grzyby i dusić. Nie ma potrzeby dolewania
wody, bo same sporo jej puszczą. Po oparowaniu
wody, dodać
śmietanę kremówke, a patelnię przykryć pokrywką i dusić
grzyby około 10-15 minut. Doprawić
solą i
pieprzem. Podawać suto posypane
natką zielonej
pietruszkiSMACZNEGO !