ßßß Cookit - przepis na Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku

nazwa

Wykonanie

Jescze jedna propozycja na kurczaka i pomidory. W oryginalym przepisie ("Kobieta i zycie" 8/2010) byly podane ziola prowansalskie, ktorych aktualnie nie posiadam. Oto ich sklad (z wikipedii): rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka (oregano) i majeranek . Niestety nie wiem w jakich proporcjach- jadnak odmierzajac "na oko" ziola kurczak i sos wyszly bardzo pyszne- jeszcze pachnace sloncem :)
Dla 4 osob
1 maly kurczak
20 pomidorow koktajlowych
2 cebule
1 marchew
4 zabki czosnku
2 lyzki oliwy
lyzka koncentratu pomidorowego
sol, pieprz, ziola prowansalskie
Kurczaka podzielic na czesci, natrzec ziolami, sola i pieprzem. Cebule pokroic w talarki i podsmazyc na rumiano na oliwie. Cebule wyjac, a oliwe wlac do naczynia zaroodpornego. Ulozyc w naczyniu czosnek i cebule a na nich kurczaka. Marchew pokroic w talarki. Na kurczaka wylozyc marchew i pomidorki. Koncentrat wymieszac ze szklanka wody, dodac jeszcze nieco soli, pieprzu i ziol. Wymieszac, zalac kurczaka. Piec w tempetraurze 180°C ok 45-50 minut.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/10/Kurczak-po-prowansalsku.html