Wykonanie
Jescze jedna propozycja na
kurczaka i
pomidory. W oryginalym przepisie ("Kobieta i zycie" 8/2010) byly podane
ziola prowansalskie, ktorych aktualnie nie posiadam. Oto ich sklad (z wikipedii):
rozmaryn,
bazylia,
tymianek,
szałwia lekarska,
mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka (
oregano) i
majeranek . Niestety nie wiem w jakich proporcjach- jadnak odmierzajac "na oko"
ziola kurczak i sos wyszly bardzo pyszne- jeszcze pachnace sloncem :)Dla 4 osob1 maly
kurczak20 pomidorow koktajlowych2
cebule1
marchew4 zabki
czosnku2 lyzki
oliwylyzka
koncentratu pomidorowegosol,
pieprz,
ziola prowansalskieKurczaka podzielic na czesci, natrzec
ziolami,
sola i
pieprzem.
Cebule pokroic w talarki i podsmazyc na rumiano na
oliwie.
Cebule wyjac, a
oliwe wlac do naczynia zaroodpornego. Ulozyc w naczyniu
czosnek i
cebule a na nich
kurczaka.
Marchew pokroic w talarki. Na
kurczaka wylozyc
marchew i
pomidorki. Koncentrat wymieszac ze szklanka
wody, dodac jeszcze nieco
soli,
pieprzu i
ziol. Wymieszac, zalac
kurczaka. Piec w tempetraurze 180°C ok 45-50 minut.