Wykonanie
Lubimy
drób i często robimy.
Drób jest wdzięcznym produktem. Robi się stosunkowo prosto i stosunkowo szybko. Słyszałem różne teorie, że niektórzy ludzie nie lubią drobiu, bo jest suchy? Tak
między nam to wam
powiem, że nie wiem co trzeba by było zrobić, żeby taki dla przykładu
kurczakowy cycek suchy wyszedł. Nie mam pojęcia jak trzeba go zmasakrować. Ja nie umiem zrobić suchego
kurczaka, nawet gdybym się starał. Nie wiem jak to się robi. Ale właśnie dla tych, którym
kurczak jest za suchy, mamy idealny przepis.
Kurczak wychodzi idealnie mięsisty, soczysty, a skórka aromatyczna i lekko chrupiąca. A to za sprawą
piwa, które paruje w trakcie pieczenia. Spokojnie, aromatu
piwa w ogóle nie czuć. Nawet jeśli
piwa nie lubicie to możecie z tego przepisu skorzystać.Nie skłamię jeśli
powiem, że przymierzałem się do tego przepisu kilka lat. Ale to jak zawsze u mnie, pomysł musiał po prostu dojrzeć. Ten akurat dojrzewał wyjątkowo długo. Aż wreszcie
Madzia, nie chcąc czekać kolejnych kilku lat, wzięła sprawy w swoje ręce i sama tego
kurczaka zrobiła. A do tego jeszcze pyszne warzywa, pieczone razem z
kurczakiem. Rewelacja!Potrzebujemy:1
kurczak (1-1,5 kg)1
piwo6
ziemniaków3
marchewki1
cebulaoliwa z oliweksól,
pieprzzioła prowansalskie7 łyżek
oliwy z oliwek5 ząbków
czosnku2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka
soli0,5 łyżeczki
pieprzu2 łyżki
sosu sojowegoKurczaka myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę i dokładnie nacieramy nią
kurczaka. Wkładamy go do pojemnika, zamykamy lub owijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia
kurczaka nadziewamy na butelkę z
piwem (tak żeby szyjka ledwo tylko wystawała znad
kurczaka), umieszczamy w wyższej brytfannie, a dookoła układamy warzywa pokrojone na kawałki i wymieszane z
oliwą,
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę na każdy kilogram
kurczaka. Nasz miał około 1,5 kg więc siedział w piekarniku około 90 minut.
Piwo nie wycieka z butelki, raczej tylko delikatnie paruje czyniąc w piekarniku specyficzny "mikroklimat". To właśnie dzięki temu
kurczak jest taki soczysty. Ewentualnie, dla lepszego efektu możemy, już po nadzianiu
kurczaka, dopełnić
piwo wodą do samej góry szyjki, tak żeby cała butelka była zapełniona. Wówczas podczas pieczenia nie tylko będzie parowało, ale i coś tam spłynie po
kurczaku czyniąc go jeszcze smaczniejszym. A kolejnym sposobem jest dodanie do
piwa kilku szczypt
soli. Wtedy na 100%
piwo będzie wyciekało z butelki i soczyście spływało po
kurczaku podczas pieczenia.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)