Wykonanie
Nadziałam dziada! Heh, czyli upiekłam
kurczaka na butelce
piwa :) Pomysł jednym dobrze znany, dla innych zupełnie nowy. Dla mnie był nowy i robiłam go właśnie po raz pierwszy. Muszę przyznać, że z efektów jestem nad wymiar zadowolona :)
Kurczak miał w piekarniku
piwną saunę, dzięki
czemu wyszedł dobrze nawilżony i soczysty, ale z zachowaniem chrupiącej skórki. Smaki marynaty doskonale się nawzajem przenikają, a wśród nich
między innymi
papryka,
zioła prowansalskie i sos BBQ. Zdecydowanie warto poświęcić, o ile Wasz domowy pochłaniacz
piwa zdoła poświęcić jedną butelkę ;)
Składniki:1,5 kg
kurczak500 ml butelka
piwa2 łyżki
sosu barbecue2 łyżki
ketchupuczubata łyżeczka
papryki słodkiejłyżeczka
papryki ostrejłyżeczka
przyprawy do kurczakałyżeczka
ziół prowansalskich2 łyżki
oliwy z oliwek3 ząbki
czosnkusólpieprzWarzywa:2-3 porcje5-6
ziemniaków3
marchewki2
paprykiłyżeczka
przyprawa Texas – Grillłyżka
ziół prowansalskichłyżka
oliwy z oliweksólpieprzWykonanie:
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy środek
kurczaka. W małej misce mieszamy ze sobą
sos barbecue,
ketchup,
oliwę, obie
papryki,
przyprawę do kurczaka oraz
zioła prowansalskie.
Kurczaka dokładnie nacieramy
solą i
pieprzem, a następnie przygotowaną marynatą. Pozostawiamy go w lodówce na dobę.Butelkę
jasnego piwna wyparzamy i zdejmujemy z niej wszelkie etykiety i naklejki. Otwieramy i odlewamy ok. ¾ szklanki (do podlewania
kurczaka podczas pieczenia).
Kurczaka nadziewamy na butelkę, tak aby szyjka butelki wychodziła obok szyi
kurczaka.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Butelkę z
kurczakiem wstawiamy do mniejszego naczynia żaroodpornego, a
potem całą konstrukcję ustawiamy na blaszce do pieczenia na najniższej półce, tak aby zmieścił się do piekarnika.
Kurczaka pieczemy 1,5 godziny. W przypadku innej wagi
kurczaka zakładamy, że 1 kg
kurczaka pieczemy 1 godzinę. W trakcie pieczenia polewamy
kurczaka odlanym
piwem i co jakiś czas przekręcamy, aby równomiernie się przyrumienił. Jeśli
piwo nie wylewa się z butelki, podczas pieczenia możemy wsypać do niego trochę
soli.W międzyczasie przygotowujemy warzywa :
ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół lub ćwiartki,
marchewkę myjemy (jeśli skórka jest gruba obieramy) i kroimy w ok. 1 cm plastry, z
papryki wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze cząstki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, polewamy
oliwą, posypujemy
przyprawą do grilla,
ziołami,
solą oraz
pieprzem i dokładnie mieszamy.Na 45-50 minut przed końcem pieczemy się
kurczaka dokładamy na spód blachy warzywa. Po około 20-25 minutach możemy je poprzewracać.Po upieczeniu
kurczaka ściągamy go z butelki i podajemy z upieczonymi warzywami.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ