ßßß
Składniki:1,5 kg kurczak500 ml butelka piwa2 łyżki sosu barbecue2 łyżki ketchupuczubata łyżeczka papryki słodkiejłyżeczka papryki ostrejłyżeczka przyprawy do kurczakałyżeczka ziół prowansalskich2 łyżki oliwy z oliwek3 ząbki czosnkusólpieprzWarzywa:2-3 porcje5-6 ziemniaków3 marchewki2 paprykiłyżeczka przyprawa Texas – Grillłyżka ziół prowansalskichłyżka oliwy z oliweksólpieprzWykonanie:Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy środek kurczaka. W małej misce mieszamy ze sobą sos barbecue, ketchup, oliwę, obie papryki, przyprawę do kurczaka oraz zioła prowansalskie. Kurczaka dokładnie nacieramy solą i pieprzem, a następnie przygotowaną marynatą. Pozostawiamy go w lodówce na dobę.Butelkę jasnego piwna wyparzamy i zdejmujemy z niej wszelkie etykiety i naklejki. Otwieramy i odlewamy ok. ¾ szklanki (do podlewania kurczaka podczas pieczenia).Kurczaka nadziewamy na butelkę, tak aby szyjka butelki wychodziła obok szyi kurczaka.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Butelkę z kurczakiem wstawiamy do mniejszego naczynia żaroodpornego, a potem całą konstrukcję ustawiamy na blaszce do pieczenia na najniższej półce, tak aby zmieścił się do piekarnika. Kurczaka pieczemy 1,5 godziny. W przypadku innej wagi kurczaka zakładamy, że 1 kg kurczaka pieczemy 1 godzinę. W trakcie pieczenia polewamy kurczaka odlanym piwem i co jakiś czas przekręcamy, aby równomiernie się przyrumienił. Jeśli piwo nie wylewa się z butelki, podczas pieczenia możemy wsypać do niego trochę soli.W międzyczasie przygotowujemy warzywa : ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół lub ćwiartki, marchewkę myjemy (jeśli skórka jest gruba obieramy) i kroimy w ok. 1 cm plastry, z papryki wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze cząstki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do grilla, ziołami, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.Na 45-50 minut przed końcem pieczemy się kurczaka dokładamy na spód blachy warzywa. Po około 20-25 minutach możemy je poprzewracać.Po upieczeniu kurczaka ściągamy go z butelki i podajemy z upieczonymi warzywami.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ