ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony na butelce z piwem

Kurczak pieczony na butelce z piwem

nazwa

Wykonanie

Zabierałam się za niego już baaardzo długi czas, ale za każdym razem coś wypadało, a kupowane, specjalnie dla kura, piwo wyparowywało... ;) Teraz kiedy raz spróbowaliśmy, na pewno będziemy wracać. Smakuje świetnie, a przygotowuje się praktycznie sam. Polecam!
źródło przepisu: kuchennie.wordpress.com
około 2 kg. kurczak
butelka piwa (500 ml)
ulubione przyprawy (u mnie: papryka, czosnek, sól, pieprz)
dodatkowo
5 marchewek
łyżeczka imbiru
Dzień wcześniej natrzeć przyprawami kurczaka i wstawić na noc do lodówki (jeśli nie macie możliwości przygotować dzień wcześniej, powinien poleżeć w przyprawach przynajmniej 2 godziny). Następnie delikatnie nałożyć kurczaka na otwartą i oczyszczoną z naklejek butelkę, tak aby szyjka była widoczna (jak na zdjęciu poniżej).
Butelkę ustawić na blaszce wypełnionej odrobiną wody, na dnie blaszki ułożyć pokrojone w słupki marchewki wymieszane z imbirem .
Piec w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem), godzinę na każdy kilogram kurczaka (2 kg - 2 godziny) .
//Gorące piwo będzie wypływać z butelki i podlewać kurczaka, kiedy w pewnym momencie zacznie mu to iść opornie wystarczy wsypać do butelki ok. 1/4 łyżeczki soli.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2012/10/Kurczak-pieczony-na-butelce-z-piwem.html