ßßß
źródło przepisu: kuchennie.wordpress.comokoło 2 kg. kurczakbutelka piwa (500 ml)ulubione przyprawy (u mnie: papryka, czosnek, sól, pieprz)dodatkowo5 marchewekłyżeczka imbiruDzień wcześniej natrzeć przyprawami kurczaka i wstawić na noc do lodówki (jeśli nie macie możliwości przygotować dzień wcześniej, powinien poleżeć w przyprawach przynajmniej 2 godziny). Następnie delikatnie nałożyć kurczaka na otwartą i oczyszczoną z naklejek butelkę, tak aby szyjka była widoczna (jak na zdjęciu poniżej).Butelkę ustawić na blaszce wypełnionej odrobiną wody, na dnie blaszki ułożyć pokrojone w słupki marchewki wymieszane z imbirem .Piec w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem), godzinę na każdy kilogram kurczaka (2 kg - 2 godziny) .//Gorące piwo będzie wypływać z butelki i podlewać kurczaka, kiedy w pewnym momencie zacznie mu to iść opornie wystarczy wsypać do butelki ok. 1/4 łyżeczki soli.Smacznego!