Wykonanie
Zabierałam się za niego już baaardzo długi czas, ale za każdym razem coś wypadało, a kupowane, specjalnie dla
kura,
piwo wyparowywało... ;) Teraz kiedy raz spróbowaliśmy, na pewno będziemy wracać. Smakuje świetnie, a przygotowuje się praktycznie sam. Polecam!
źródło przepisu: kuchennie.wordpress.comokoło 2 kg.
kurczakbutelka
piwa (500 ml)ulubione
przyprawy (u mnie:
papryka,
czosnek,
sól,
pieprz)dodatkowo5
marchewekłyżeczka
imbiruDzień wcześniej natrzeć
przyprawami kurczaka i wstawić na noc do lodówki (jeśli nie macie możliwości przygotować dzień wcześniej, powinien poleżeć w przyprawach przynajmniej 2 godziny). Następnie delikatnie nałożyć
kurczaka na otwartą i oczyszczoną z naklejek butelkę, tak aby szyjka była widoczna (jak na zdjęciu poniżej).Butelkę ustawić na blaszce wypełnionej odrobiną
wody, na dnie blaszki ułożyć pokrojone w słupki
marchewki wymieszane z
imbirem .Piec w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem), godzinę na każdy kilogram
kurczaka (2 kg - 2 godziny) .//Gorące
piwo będzie wypływać z butelki i podlewać
kurczaka, kiedy w pewnym momencie zacznie mu to iść opornie wystarczy wsypać do butelki ok. 1/4 łyżeczki
soli.Smacznego!