Wykonanie
Pijany
kurczakSKŁADNIKI:cały
kurczakpól litra
piwaczosnek,
sól,
pieprz,
papryka,
lubczyk, inne ulubione
przyprawyOczyścić
kurczaka. Następnie porządnie natrzeć
solą,
papryką,
pieprzem oraz innymi
przyprawami oraz
czosnkiem od środka.Po zamarynowaniu odstawić
kurczaka do lodówki by przeszedł
smakami przypraw - nawet na całą noc.Następnie przygotować butelkę z
piwem: czyli odklejamy etykietę i wyparzamy. Tak przygotowaną butelkę otworzyć i nadziać na nią naszego przyprawionego
kurczaka, tak aby szyjka butelki wyszła obok szyi
kurczaka. Otwór butelki z
piwem musi być odkryty, a skórka
kurczaka musi być podciągnięta do samego szczytu butelki. Dzięki temu wypływające
piwo będziespływało po
mięsie, a nie po szyjce butelki z
piwem.Całość dania delikatnie natrzeć
olejem,
solą i
papryką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Pieczemy w zależności od wagi
kurczaka przez około 60 do 80 minut. Należy przyjąć, że średnio 1kg
kurczaka pieczemy przez 1h.Jeśli w trakcie pieczenia
piwo się nie pieni, można wsypać do środka butelki
sól.
Aby nasz
kurczak był z każdej strony apetycznie zarumieniony, na około 15 minut przed zakończeniem pieczenia można włączyć termoobieg i obrócić
kurczaka.
Smacznego !!!