ßßß

Składniki:4 udka kurczaka2 marchewki2 duże cebule250 g pieczarek3 ząbki czosnkuszklanka czerwonego wina półwytrawnego Celebrozioła prowansalskie3 gałązki tymiankusol pieprzoliwaUdka umyć, osuszyć, posolić i doprawić pieprzem, po czym odstawić do lodówki na około 30 min. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć udka kurczaka z obu stron (na średnim ogniu). Zrumienione kawałki odłożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć warzywa wg twardości, marchewkę pokrojoną w talarki, rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki/ ósemki pieczarki i cebulę w piórka. Dodajemy 2 łyżeczki ziół prowansalskich i 3 gałązki świeżego tymianku. Na warzywa wkładamy z powrotem udka i podlewamy czerwonym winem. Dusimy całość na małym ogniu aż sos lekko się zredukuje ok. 20 min.Podajemy jak kto lubi, z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem (idealne do maczania w sosie).Smacznego!