ßßß Cookit - przepis na Gulasz z czerwonym winem

Gulasz z czerwonym winem

nazwa

Wykonanie

O gulaszu tez mozna by pisac bez konca. Rodzajow gulaszu jest tyyyle i jeszcze wiecej. Zwykle robie gulasz nieco inaczej, ale wczoraj robilam ten z czerwonym winem. Mniam :)
Dla 4 osob
2 cebule
2 lyzki oleju
800 g miesa wolowego na gulasz
4 pomidory
2 lyzki maki
750 ml czerwonego wina wytrawnego
250 ml bulionu
1 listek laurowy
1-2 gozdziki
3 galazki tymianku (tymianek suszony 2 lyzki)
2 ziarenka ziela angielskiego
sol, pieprz
3 lodygi selera naciowego
3 marchewki
Cebule pokroic w krazki. Na patelni rozgrzac olej, usmazyc w nim porcjami mieso na rumiano. Przelozyc do garnka, na pozostalym tluszczu smazyc cebule. Wlozyc do garnka, dodac obrane ze skorki i oczszczone z gniazd nasiennych, pokrojone na drobno pomidory. Posypac maka, wymieszac, dusic przez krotka chwile. Dolac czerwone wino. Zagotowac, dodac bulion. Dodac listek laurowy, gozdziki, tymianek i ziele angielskie. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Dusic pod przykryciem ok 1 1/4 godz. Seler i marchew pokroic w talarki. Dodac do gulaszu na ok. 20 minut przed koncem gotowania.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/08/Gulasz-z-czerwonym-winem.html