Wykonanie
O gulaszu tez mozna by pisac bez konca. Rodzajow gulaszu jest tyyyle i jeszcze wiecej. Zwykle robie gulasz nieco inaczej, ale wczoraj robilam ten z
czerwonym winem. Mniam :)Dla 4 osob2
cebule2 lyzki
oleju800 g
miesa wolowego na gulasz4
pomidory2 lyzki
maki750 ml
czerwonego wina wytrawnego250 ml
bulionu1
listek laurowy1-2
gozdziki3 galazki
tymianku (
tymianek suszony 2 lyzki)2 ziarenka
ziela angielskiegosol,
pieprz3
lodygi selera naciowego3
marchewkiCebule pokroic w
krazki. Na patelni rozgrzac
olej, usmazyc w nim porcjami
mieso na rumiano. Przelozyc do garnka, na pozostalym tluszczu smazyc
cebule. Wlozyc do garnka, dodac obrane ze skorki i oczszczone z gniazd nasiennych, pokrojone na drobno
pomidory. Posypac
maka, wymieszac, dusic przez krotka chwile. Dolac
czerwone wino. Zagotowac, dodac
bulion. Dodac
listek laurowy,
gozdziki,
tymianek i
ziele angielskie. Doprawic do smaku
sola i
pieprzem. Dusic pod przykryciem ok 1 1/4 godz.
Seler i
marchew pokroic w talarki. Dodac do gulaszu na ok. 20 minut przed koncem gotowania.