ßßß Cookit - przepis na Kasslerragout

Kasslerragout

nazwa

Wykonanie

Kassler to popularny w Niemczech rodzaj szynki. Zadziwil mnie ten prosty, ale bardzo smaczny przepis.
Dla 4 osob:
500 g cebuli
1 duza marchew
500 g szynki Kassler (lub innej)
2 lyzki oleju
2 lyzeczki maki
100 ml czerwonego wina wytrawnego (mozna zastapic bulionem)
400 ml bulionu wlowego
rozmaryn mielony
pieprz, sol
Cebule obrac i pokroic na osemki. Marchew obrac i pokroic w kostke. Szynke pokroic w kostke. Narozgrzanym oleju podsmazyc cebule i marchew. Posypac maka i smazyc kolejne 2-3 minuty mieszajac. Polac bulionem i winem, gotowac przez 10 minut, nastepnie dodac pokrojona szynke. Gotowac mieszajac, po 5 minutach dodac mielony rozmaryn. Doprawic do smaku sola i pieprzem (uwaga oryginalna szynka jest mocno slona, wiec nie nalezy z sola przesadzac). Najlepiej smakuje z pure ziemniaczanym.
Przepis uczestniczy w akcji:
Przepis z: "Gut & günstig" nr 10/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/03/Kasslerragout.html