Kassler to popularny w Niemczech rodzaj szynki. Zadziwil mnie ten prosty, ale bardzo smaczny przepis.Dla 4 osob:500 g cebuli1 duza marchew500 g szynki Kassler (lub innej)2 lyzki oleju2 lyzeczki maki100 ml czerwonego wina wytrawnego (mozna zastapic bulionem)400 ml bulionu wlowegorozmaryn mielonypieprz, solCebule obrac i pokroic na osemki. Marchew obrac i pokroic w kostke. Szynke pokroic w kostke. Narozgrzanym oleju podsmazyc cebule i marchew. Posypac maka i smazyc kolejne 2-3 minuty mieszajac. Polac bulionem i winem, gotowac przez 10 minut, nastepnie dodac pokrojona szynke. Gotowac mieszajac, po 5 minutach dodac mielony rozmaryn. Doprawic do smaku sola i pieprzem (uwaga oryginalna szynka jest mocno slona, wiec nie nalezy z sola przesadzac). Najlepiej smakuje z pure ziemniaczanym.Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z: "Gut & günstig" nr 10/2012