Wykonanie
Mięciutkie
mięso z
karkówki uduszone razem z plastrami
marchewki - oj, taki obiad zachęca do jedzenia i kolorem, i zapachem. Smak potrawy jest odrobinę pikantny, bo doprawiłam ją
musztardą. Wszystko pachnie
rozmarynem i jak już jest na talerzu, trudno się oprzeć :)Użyłam w potrawie Słodkiej
musztardy firmy Develey - idealnie pasuje do duszonego
mięsa.
Składniki :0,5 kg
karkówki wieprzowej (u mnie 4 kotlety)1 duża
cebula5-6 sporych
marchewekświeży
rozmaryn3-4 łyżki
oleju2 łyżki nieostrej
musztardy, użyłam Słodkiej z Develey
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Umyte i osuszone kotlety dzielę na pół, oprószam
solą i
pieprzem. W brytfance rozgrzewam
olej i smażę kotlety na dość
ostrym ogniu - z obu stron na rumiano.
Cebulę kroję w grubą kostkę, dodaję do podsmażonego
mięsa, chwilę smażę aż się zeszkli. Dodaję
musztardę i dolewam pół szklanki
wody - duszę
mięso przez ok. 20 minut. W tym czasie sos się zredukuje. Obrane
marchewki tnę na cienkie długie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Na chwilę wyjmuję z brytfanki
mięso z
cebulą, pozostawiając tłuszcz i wrzucam plastry
marchewki. Smażę ją pod przykryciem 3-4 minuty, aż zmięknie, po czym z powrotem przekładam do garnka
mięso i
cebulę. Dodaję posiekany
rozmaryn (ilość wg smaku, pamiętajcie - jest dość mocny), duszę wszystko do miękkości
mięsa. W razie potrzeby podlewam odrobinę
wodą. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Podaję z
ziemniakami.Przepis autorski.