Wykonanie
Jaki macie najprostszy sposób na karkówkę? Moim zdaniem najłatwiej przyrządzić ją tak, jak pokazuję poniżej.
Mięso będzie pysznie doprawione, w trakcie duszenia sos
zrobi się właściwie sam, a wszystko nie będzie trwało dłużej niż godzinkę - czyli ideał :)



Składniki na 2 osoby :2 ładne kotlety z
karkówki wieprzowej1-2 łyżki delikatnej
musztardy, u mnie miodowa1 łyżeczka
smalcu (można zastąpić łyżką
oleju)1
cebulasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Kotlety karkowe (grube na ok. 1 cm) smaruję z obu stron
musztardą, lekko ją wcieram i odstawiam
mięso na godzinę do lodówki. Na patelni rozpuszczam
smalec, układam kotlety i pod przykryciem smażę je po 3-4 minuty z każdej strony. W tym czasie lekko się zarumienią, jednocześnie powstanie sos. Lekko
solę i oprószam
pieprzem mięso, w wolne miejsca na patelni wsypuję drobno posiekaną
cebulę i na małym ogniu duszę, aż
mięso będzie miękkie (ok. 30 minut). W trakcie duszenia dbam, by na dnie patelni ciągle była odrobina płynu, uzupełniam brak
wodą. Podaję z
ziemniakami z
wody i surówką.Przepis autorski.



