Wykonanie
            Smażone kotlety, panierowane w 
bułce robię bardzo rzadko, głównie ze względu na ich kaloryczność. Bywają jednak takie dni, kiedy nie chce się nic wymyślać i nie chce się długo stać w kuchni. Wtedy takie danie jest bardzo wygodne. Nie wymaga żadnego myślenia i robi się szybko. Moczenie w 
mleku i 
cebuli powoduje że 
mięso jest soczyste i delikatne.

składniki2 kotlety z 
karkówki wieprzowejmąka,
jajko,
tarta bułkasólpieprzsmalec lub 
olej do smażeniado namoczenia:
cebula, pokrojona w plasterki1/2 szklanki 
mlekasól pieprzprzygotowanieKotlety opłukać, osuszyć, lekko rozbić pięścią. W misce ułożyć warstwę 
cebuli na niej 
mięso, na wierzchu reszta 
cebuli. Zalać 
mlekiem doprawionym 
solą i 
pieprzem, odstawić na 2 - 3 godziny, można na całą noc.Po tym czasie kotlety wyjąć z 
mleka i osuszyć. Posypać lekko z obu stron 
solą i 
pieprzem. Panierować najpierw w 
mące, nadmiar strzepując, następnie w roztrzepanym 
jajku i na końcu w 
tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż będą miękkie i rumiane (po ok 3 minuty z każdej strony). Można podawać lub patelnię przykryć i jeszcze parę minut dosmażać kotlety pod przykryciem. Smacznego!




