Wykonanie
Poniewaz kupilam w nadmiarze porow postanowilam zamienic je na zupe. W ten sposob wiem, ze zostana zjedzone ;) W calosci mogly by wywolac nieufnosc domownikow ;) A zupa to zupa! Zwlaszcza tak gesta zmiksowana, kremowa :) Korzystalam z przepisu z bloga Toskaniau . Przepis zostal co nieco zmodyfikowany.Dla 4 osob:2 duze
pory6 duzych ziemniakow2 duze
cebule2
szalotkimarchewka, średnia2 lyzki
masla2 lyzki
olejusol
pieprzbulion 2 l (warzywny)
Ziemniaki obierac, pokroic i wrzucic do
bulionu.
Bulion trzeba zagotować i doprawić do smaku
sola i
pieprzem.
Pory umyc, pokroic w paski.
Cebule pokroic w
krazki.
Szalotki obierac i drobno posiekac.
Marchew oczyscic i zetrzec na tarce o grubych oczkach.N a patelni rozpuscic
maslo i dodac
olej. Wrzucic
pory,
szalotki i
cebule. Dodac
marchew. Dusic ciągle mieszając okolo 10 minut. Warzywa maja się dusic, nie smazyc. posolic i popierpzyc do smaku. Uduszone warzywa dodac do
bulionu. Zupę gotowac okolo 30 minut na malym ogniu. Zm iksowac. Ewentualnie dodac nieco
wody, gdy jest zbyt gesta.