ßßß
Poniewaz kupilam w nadmiarze porow postanowilam zamienic je na zupe. W ten sposob wiem, ze zostana zjedzone ;) W calosci mogly by wywolac nieufnosc domownikow ;) A zupa to zupa! Zwlaszcza tak gesta zmiksowana, kremowa :) Korzystalam z przepisu z bloga Toskaniau . Przepis zostal co nieco zmodyfikowany.Dla 4 osob:2 duze pory6 duzych ziemniakow2 duze cebule2 szalotkimarchewka, średnia2 lyzki masla2 lyzki olejusolpieprzbulion 2 l (warzywny)Ziemniaki obierac, pokroic i wrzucic do bulionu. Bulion trzeba zagotować i doprawić do smaku sola i pieprzem. Pory umyc, pokroic w paski. Cebule pokroic w krazki. Szalotki obierac i drobno posiekac. Marchew oczyscic i zetrzec na tarce o grubych oczkach.N a patelni rozpuscic maslo i dodac olej. Wrzucic pory, szalotki i cebule. Dodac marchew. Dusic ciągle mieszając okolo 10 minut. Warzywa maja się dusic, nie smazyc. posolic i popierpzyc do smaku. Uduszone warzywa dodac do bulionu. Zupę gotowac okolo 30 minut na malym ogniu. Zm iksowac. Ewentualnie dodac nieco wody, gdy jest zbyt gesta.