ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light

Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na sycącą, ale ubogą w kalorie zupę krem z soczewicą, czyli z pożywnym warzywem strączkowym. Soczewica ma niski indeks glikemiczny i zawiera mało kalorii, to idealne warzywo, gdy chcemy odchudzić trochę nasze menu. Jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Przepis doskonale nadaje się do I fazy diety South Beach. A poza tym ma jeszcze jeden dodatkowy plus, tak jak wszystkie potrawy przygotowane z warzywami strączkowymi: cudownie się rozmnaża :-), czyli dosyć znacząco gęstnieje po wystygnięciu. Wtedy do zupy należy dodać trochę wody i ponownie delikatnie ją przyprawić. Czerwona soczewica nie wymaga moczenia, natomiast jeśli chcielibyście dodać do zupy zwykłą zieloną soczewicę należy ją namoczyć przed gotowaniem na 2-3 godziny w zimnej wodzie.
Składniki:
400 g czerwonej soczewicy
2 pory
1 cebula
1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
sól
pieprz
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubym dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojonego w plasterki pora. Do zupy użyłam prawie całego pora, nie tylko jego białą część. Warzywa dusimy przez 5 minut, po czym dodajemy soczewicę i dolewamy bulion. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości warzyw, około 20 minut. Zupę przyprawiamy i miksujemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/04/zupa-krem-z-czerwonej-soczewicy-i-pora.html