Wykonanie
Dzisiaj przepis na sycącą, ale ubogą w kalorie zupę krem z
soczewicą, czyli z pożywnym
warzywem strączkowym.
Soczewica ma niski indeks glikemiczny i zawiera mało kalorii, to idealne warzywo, gdy chcemy odchudzić trochę nasze menu. Jest jednym z najbogatszych źródeł
białka roślinnego. Przepis doskonale nadaje się do I fazy diety South Beach. A poza tym ma jeszcze jeden dodatkowy plus, tak jak wszystkie potrawy przygotowane z warzywami strączkowymi: cudownie się rozmnaża :-), czyli dosyć znacząco gęstnieje po wystygnięciu. Wtedy do zupy należy dodać trochę
wody i ponownie delikatnie ją przyprawić.
Czerwona soczewica nie wymaga moczenia, natomiast jeśli chcielibyście dodać do zupy zwykłą
zieloną soczewicę należy ją namoczyć przed gotowaniem na 2-3 godziny w zimnej wodzie.
Składniki:400 g
czerwonej soczewicy2
pory1
cebula1,5 litra
bulionu ( przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
sólpieprz1/2 łyżeczki
pieprzu cayenneolej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubym dnie podgrzewamy
olej i podsmażamy na nim
cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojonego w plasterki
pora. Do zupy użyłam prawie całego
pora, nie tylko jego białą część. Warzywa dusimy przez 5 minut, po czym dodajemy
soczewicę i dolewamy
bulion. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości warzyw, około 20 minut. Zupę przyprawiamy i miksujemy.