Dużo już robiłam i jadłam zup soczewicowych. Te najsmaczniejsze opublikowane są na moim blogu. Nie sądziłam, że jeszcze jakaś zaskoczy mnie tak bardzo pozytywnie jak ta. Dwa składniki wpływają tu decydująco na smak a mianowicie bekon i tymianek. Bardzo gorąco polecam. Przepis Donny Hay z programu " Szybkie, świeże, proste ".Składniki :3/4 szklanki czerwonej soczewicy2 łyżeczki oleju roślinnego1 drobno posiekana cebula2 plastry pociętego boczku1 łyżeczka tymianku ( użyłam suszonego )5 szklanek bulionusól, pieprzewentualnie parmezan i kwaśna śmietana do podania ( pominęłam )Na dużym ogniu rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę wraz z bekonem ok 4 minut aż się zrumienią. Dokładamy tymianek oraz soczewicę. Zalewamy bulionem. Gotujemy ok 20 minut aż soczewica będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy z tartym parmezanem i kleksem kwaśnej śmietany.Smacznego :)