ßßß Cookit - przepis na Penne z boczkiem i pieczarkami

Penne z boczkiem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Ten przepis to wariacja na temat słynnego sosu all'amatriciana. Do jego składu, oprócz pomidorów i boczku, dodałam także pieczarki, oraz zaostrzyłam smak odrobiną chili. Bardzo polecam to pożywne danie, dobre zawłaszcza wówczas, gdy szybko chcemy zjeść coś smacznego :)
25 dag makaronu typu penne (lub ew. spaghetti)
20 dag boczku (wędzony lub wędzony parzony)
20 dag pieczarek
1 cebula
1 puszka pomidorów bez skórki
papryczka chili - lub chili w proszku - ilość do smaku, zależnie, jak ostre danie chce się uzyskać
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
sól i czarny świeżo mielony pieprz - do smaku
parmezan do posypania
olej do smażenia
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W dużej, głębokiej patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek. Zdjąć z patelni, dodać pokrojone w plastry pieczarki wraz z obraną, posiekaną grubo cebulą. Smażyć, aż cebula się zeszkli a pieczarki podsmażą. Ponownie dodać boczek oraz pomidory z puszki wraz z sosem. Doprawić tymiankiem, bazylią, solą, pieprzem oraz chili. Chwilę razem gotować, następnie do do sosu dodać ugotowany w międzyczasie, odcedzony makaron. Wymieszać.
Pozdawać posypane parmezanem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/02/Penne-z-boczkiem-i-pieczarkami.html