Wykonanie
Ten przepis to wariacja na temat słynnego sosu all'amatriciana. Do jego składu, oprócz
pomidorów i
boczku, dodałam także
pieczarki, oraz zaostrzyłam smak odrobiną
chili. Bardzo polecam to pożywne danie, dobre zawłaszcza wówczas, gdy szybko chcemy zjeść coś smacznego :)
25 dag
makaronu typu penne (lub ew. spaghetti)20 dag
boczku (wędzony lub wędzony parzony)20 dag
pieczarek1
cebula1 puszka
pomidorów bez skórki
papryczka chili - lub
chili w proszku - ilość do smaku, zależnie, jak ostre danie chce się uzyskać1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
bazyliisól i czarny świeżo mielony
pieprz - do smaku
parmezan do posypania
olej do smażenia
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.W dużej, głębokiej patelni zrumienić pokrojony w kostkę
boczek. Zdjąć z patelni, dodać pokrojone w plastry
pieczarki wraz z obraną, posiekaną grubo
cebulą. Smażyć, aż
cebula się zeszkli a
pieczarki podsmażą. Ponownie dodać
boczek oraz
pomidory z puszki wraz z sosem. Doprawić
tymiankiem,
bazylią,
solą,
pieprzem oraz
chili. Chwilę razem gotować, następnie do do sosu dodać ugotowany w międzyczasie, odcedzony
makaron. Wymieszać.Pozdawać posypane
parmezanem.