ßßß Cookit - przepis na Spaghetti al pomodoro fresco, czyli spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów

Spaghetti al pomodoro fresco, czyli spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Porcja dla 2 osób
Jak już się przekonaliście uwielbiam kuchnię włoską, również za to,że włoskie dania można wyczarować w dwadzieścia minut i nawet gdy nie mamy prawie nic w lodówce. Spaghetti al pomodoro to jedno z najprostszych potraw, a jednak zachwyca od lat. Ja najbardziej lubię je przygotowywać latem, gdy w ogródku babci mogę znaleźć pachnące słońcem, soczyste pomidory i słodko - ostrą cebulkę dymkę. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
- 4 pomidory
- 2 cebulki dymki
- 200 g makaronu spaghetti
- olej do smażenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- kilka listków bazylii
- parmezan
Sposób przygotowania:
1. Cebule kroimy w piórka, pomidory nacinamy (jak na zdjęciu) i zalewamy wrzątkiem.
2. Następnie zdejmujemy skórkę z pomidorów i wyciągamy cześć z nasionami (najlepiej rozkroić pomidora na pół i ręką wyjąć miąższ z nasionami).
3. Pozostałe części pomidorów kroimy w kostkę.
4. Najpierw na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę. Potem dodajemy pomidory. I przesmażamy aż nie stworzą jednolitego sosu czyli około 15 minut.
5. Potem dodajemy sól i pieprz oraz makaron.
6. Mieszamy i nakładamy na talerze.
7. Posypujemy startym parmezanem i przystrajamy kilkoma listkami bazylii.
Smacznego!
A oto nasz mały pomocnik :-)
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/06/spaghetti-al-pomodoro-fresco-czyli.html