ßßß Cookit - przepis na Farfalle w sosie carbonara

Farfalle w sosie carbonara

nazwa

Wykonanie

Makaron świetnie się przegryzł z pozostałymi składnikami. Polecam w trochę cięższej wersji z boczkiem. Najbardziej wyrazisty smak uzyskamy dopiero na drugi dzień.
Składniki :
400 gram makaronu farfalle;
2 cebule;
100-150 gram wędzonego gotowanego boczku;
4 całe surowe jaja;
3 łyżki tartego parmezanu (lub mieszanki twardych serów);
2-3 pomidory;
4 łyżki oleju;
200 ml śmietanki;
sól, pieprz do smaku.
Zaczynamy od obrania cebuli i pokrojenia ją w piórka, wrzucamy ją do garnka razem z pokrojonym w kosteczkę boczkiem – dodajemy olej i smażymy do miękkości. Wstawiamy wodę na makaron i solimy – gotujemy al dente wg. instrukcji podanej na opakowaniu.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka i wlewamy do nich śmietankę – mieszamy.
Makaron odcedzamy – wlewamy do niego jajka ze śmietanką i boczek z cebulką, poprawiamy i mieszamy na małym ogniu aż masa jajeczna się zetnie. Na koniec dodajemy pomidorki pokrojone w mniejsze kawałki i posypujemy serem.
Smacznego!
Źródło:http://bettycook.pl/2016/04/farfalle-sosie-carbonara