Wykonanie
Makaron świetnie się przegryzł z pozostałymi składnikami. Polecam w trochę cięższej wersji z
boczkiem. Najbardziej wyrazisty smak uzyskamy dopiero na drugi dzień.Składniki :400 gram
makaronu farfalle;2
cebule;100-150 gram wędzonego gotowanego
boczku;4 całe surowe
jaja;3 łyżki tartego
parmezanu (lub mieszanki
twardych serów);2-3
pomidory;4 łyżki
oleju;200 ml
śmietanki;
sól,
pieprz do smaku.Zaczynamy od obrania
cebuli i pokrojenia ją w piórka, wrzucamy ją do garnka razem z pokrojonym w kosteczkę
boczkiem – dodajemy
olej i smażymy do miękkości. Wstawiamy
wodę na
makaron i solimy – gotujemy al dente wg. instrukcji podanej na opakowaniu.W osobnym naczyniu roztrzepujemy
jajka i wlewamy do nich
śmietankę – mieszamy.
Makaron odcedzamy – wlewamy do niego
jajka ze
śmietanką i
boczek z
cebulką, poprawiamy i mieszamy na małym ogniu aż masa jajeczna się zetnie. Na koniec dodajemy
pomidorki pokrojone w mniejsze kawałki i posypujemy
serem.Smacznego!