Wykonanie
zupki uwielbiam, szczególnie latem.są szybkie, z reguły lekkie :)a kremowa struktura najbardziej podpasowała
Składniki:~1,5l
bulionu drobiowego,~2 średnie
pory (bielsze części),~średnia
cebula,~większa
marchew,~średnia
marchew,~sól,
pieprz i szczypta
gałki muszkatołowej,~łyżka
oleju,~dwie łyżki
jogurtu naturalnego.Wykonanie:
Bulion, np z kostki zagotowujemy, dodajemy
marchew pokrojoną w plastry.Na
oleju podsmażamy pokrojoną
cebulę z
porem, gdy złagodnieje wrzucamy wszystkodo garnka i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
ziemniaki.Gdy w
ziemniaki będą miękkie traktujemy zupę blenderem.Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy
jogurt zmieszany z 2-3 łyżkami
wody.Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.Przyprawiamy
solą,
pieprzem i szczyptą gałki
Jako dodatek do zupy można pokroić kromkę
chleba w kostkę i "wysuszyć" na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu :)