Wykonanie
Bardzo lubimy gulasze. Pomyślałam więc, że trochę odmienię to danie. Zamiast zagęszczać sos
mąką, dodałam
soczewicę. Efekt był tak dobry, że aż sparzyłam sobie podniebienie podczas próbowania.
Składniki:1 kg
szynki2
cebule (u mnie 1 cukrowa, 1 czerwona)ok. 80 - 100 g
czerwonej soczewicy (można dać więcej, aby sos był bardzo gęsty)2
marchewkisól,
pieprz,
paprykaolejWykonanie:
Mięso myjemy, kroimy na kawałki.
Cebule siekamy. Na patelni z rozgrzanym
olejem podsmażamy
mięso, aż się lekko zrumieni. Wrzucamy do garnka (ja używałam szybkowaru, dlatego wszystko wylądowała w garnku równocześnie). Na tej samej patelni smażymy
cebulę. Wrzucamy do
mięsa.
Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka. Dodajemy
soczewicę i zalewamy gorącą
wodą, tak aby przykryła
mięso (dałam trochę ponad 1 litr). Lekko solimy. Gotujemy przez 20 minut, od momentu zagotowania (
mowa o szybkowarze, w zwykłym garnku zajmie nam to znacznie dłużej). Szybkowar otwieramy zgodnie z instrukcją i doprawiamy całość.