ßßß Cookit - przepis na Gulasz z soczewicą

Gulasz z soczewicą

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubimy gulasze. Pomyślałam więc, że trochę odmienię to danie. Zamiast zagęszczać sos mąką, dodałam soczewicę. Efekt był tak dobry, że aż sparzyłam sobie podniebienie podczas próbowania.
Składniki:
1 kg szynki
2 cebule (u mnie 1 cukrowa, 1 czerwona)
ok. 80 - 100 g czerwonej soczewicy (można dać więcej, aby sos był bardzo gęsty)
2 marchewki
sól, pieprz, papryka
olej
Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy na kawałki. Cebule siekamy. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy mięso, aż się lekko zrumieni. Wrzucamy do garnka (ja używałam szybkowaru, dlatego wszystko wylądowała w garnku równocześnie). Na tej samej patelni smażymy cebulę. Wrzucamy do mięsa. Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka. Dodajemy soczewicę i zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryła mięso (dałam trochę ponad 1 litr). Lekko solimy. Gotujemy przez 20 minut, od momentu zagotowania (mowa o szybkowarze, w zwykłym garnku zajmie nam to znacznie dłużej). Szybkowar otwieramy zgodnie z instrukcją i doprawiamy całość.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/09/Gulasz-z-soczewica.html