Wykonanie
Ta pasta to kolejna alternatywa na nieco inne kanapki.Składniki:100 g zielonej lub
czerwonej soczewicy2
marchewki1
cebula1/2 słoika marynowanej
paprykiszczypiorek (ilość według uznania)
sól,
pieprzWykonanie:
Soczewicę gotujemy do miękkości (bez
soli). W przypadku zielonej lepiej ją przed gotowaniem namoczyć ok. 1 h.
Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, a
cebulę kroimy na drobną kostkę. Całość smażymy do miękkości. Do warzyw dodajemy
soczewicę i jeszcze chwilę podsmażamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem, po czym wszystkie składniki miksujemy
Paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zmiksowanej
soczewicy z warzywami.
Szczypiorek kroimy drobno i dodajemy do reszty składników. Mieszamy i pasta jest gotowa.Smacznego