Wykonanie

Zbliżają się Święta wielkanocne, więc powoli trzeba kompletować listę potraw, które możemy przygotować na świąteczny stół. Dziś jedna z propozycji
mięsnych, czyli pieczona
szynka w ziołach, która możemy
potem wykorzystać na dwa sposoby: pokroić jak
wędlinę i zjeść na zimno z
chrzanem lub
sosem tatarskim, lub potraktować jak danie obiadowe i podać na ciepło polane sosem, który powstał w trakcie pieczenia.Składniki:1,2 kg
szynki kulki2 łyżeczki
musztardy1 łyżeczka
papryki1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka cząbru1 łyżeczka suszonej
cebuli1 łyżeczka
pieprzu młotkowanego2 łyżki
olejusól
Wykonanie:Ze wszystkich
ziół,
musztardy i
oleju robimy pastę, którą
potem nacieramy
szynkę.
Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 24 godziny.Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy
szynkę przez 1,5 godziny.Po wyjęciu z piekarnika
szynkę studzimy w rękawie, następnie z niego wyjmujemy, a sos, który powstał w trakcie pieczenia, przelewamy do garnuszka do późniejszego wykorzystania.