ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona w ziołach

Szynka pieczona w ziołach

nazwa

Wykonanie

Zbliżają się Święta wielkanocne, więc powoli trzeba kompletować listę potraw, które możemy przygotować na świąteczny stół. Dziś jedna z propozycji mięsnych, czyli pieczona szynka w ziołach, która możemy potem wykorzystać na dwa sposoby: pokroić jak wędlinę i zjeść na zimno z chrzanem lub sosem tatarskim, lub potraktować jak danie obiadowe i podać na ciepło polane sosem, który powstał w trakcie pieczenia.
Składniki:
1,2 kg szynki kulki
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
2 łyżki oleju
sól
Wykonanie:
Ze wszystkich ziół, musztardy i oleju robimy pastę, którą potem nacieramy szynkę. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 24 godziny.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy szynkę przez 1,5 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika szynkę studzimy w rękawie, następnie z niego wyjmujemy, a sos, który powstał w trakcie pieczenia, przelewamy do garnuszka do późniejszego wykorzystania.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/03/szynka-pieczona-w-zioach.html