Wykonanie
Ryba z warzywami zapiekana w piekarniku to danie smaczne, zdrowe i wartościowe.Pomijając odrobinę
oliwy , którą dodałam, nawet bardzo dietetyczne.Możemy je przygotować na obiad dodając
ziemniaki do zapiekania , lub kolację/ bez ziemniaków/ z dodatkiem ulubionego
pieczywa .Niewielki nakład pracy, a efekt końcowy może zadowolić każdego .Smak naszego dania zależy od tego ,co włożymy do paczuszki z
rybą i jakich przypraw użyjemy.Składniki:/dla 2 osób/2-4 filety rybne/ dorsz/warzywa:
1
marchewkakawałek
pora1
cukiniapo 1/2
papryki czerwonej i żółtejkawałek
selera naciowegokilka
pomidorków koktajlowych2-3 ziemniaki/ ....... /1 ząbek
czosnkumały kawałeczek
chili1 łyżeczka
przyprawy do ryb lub inna uniwersalnasok z 1/2
cytryny2 łyżki
oliwy z oliweksólpieprz cytrynowyzielona
pietruszkaWykonanie:
Dokładnie umyć i obrać warzywa, pokroić w słupki /ziemniaki w krążki,
paprykę w paseczki/. Posiekać drobno
papryczkę chili i
czosnek.
Filety rybne opłukać i osuszyć. Wycisnąć
sok z cytryny i skropić
rybę z obu stron, nasmarować
oliwą zmieszaną z
przyprawą do ryb, doprawić
solą,
pieprzem,
czosnkiem i
chili. Wstawić do lodówki na ok .20-30 min./ w zamkniętym pojemniku/. Przygotować folię aluminiową. Na środku folii położyć dodatkowo papier do pieczenia i nasmarować go lekko
oliwą z oliwek. Ułożyć
rybę na papierze obłożyć dowolnie warzywami, które lekko doprawić
solą .
Rybę o winąć folią aluminiową tworząc paczuszkę /zamknięcie na górze/, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika/180-190 st./ na ok.25-30 min. Pod koniec pieczenia można delikatnie rozwinąć folię, aby
ryba lekko zarumieniła się. Upieczoną
rybę wyłożyć na półmisek. Odchylić folię na boki wzdłuż
ryby, posypać posiekaną
natką pietruszki.Dodatki są tu już zbyteczne /może z wyjątkiem pieczywa/ i lampki dobrego białego
wytrawnego wina.