ßßß Cookit - przepis na Dorsz zapiekany z warzywami

Dorsz zapiekany z warzywami

nazwa

Wykonanie

Ryba z warzywami zapiekana w piekarniku to danie smaczne, zdrowe i wartościowe.
Pomijając odrobinę oliwy , którą dodałam, nawet bardzo dietetyczne.
Możemy je przygotować na obiad dodając ziemniaki do zapiekania , lub kolację/ bez ziemniaków/ z dodatkiem ulubionego pieczywa .
Niewielki nakład pracy, a efekt końcowy może zadowolić każdego .
Smak naszego dania zależy od tego ,co włożymy do paczuszki z rybą i jakich przypraw użyjemy.
Składniki:/dla 2 osób/
2-4 filety rybne/ dorsz/
warzywa:
1 marchewka
kawałek pora
1 cukinia
po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
kawałek selera naciowego
kilka pomidorków koktajlowych
2-3 ziemniaki/ ....... /
1 ząbek czosnku
mały kawałeczek chili
1 łyżeczka przyprawy do ryb lub inna uniwersalna
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz cytrynowy
zielona pietruszka
Wykonanie:
Dokładnie umyć i obrać warzywa, pokroić w słupki /ziemniaki w krążki, paprykę w paseczki/. Posiekać drobno papryczkę chili i czosnek.Filety rybne opłukać i osuszyć. Wycisnąć sok z cytryny i skropić rybę z obu stron, nasmarować oliwą zmieszaną z przyprawą do ryb, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i chili. Wstawić do lodówki na ok .20-30 min./ w zamkniętym pojemniku/. Przygotować folię aluminiową. Na środku folii położyć dodatkowo papier do pieczenia i nasmarować go lekko oliwą z oliwek. Ułożyć rybę na papierze obłożyć dowolnie warzywami, które lekko doprawić solą . Rybę o winąć folią aluminiową tworząc paczuszkę /zamknięcie na górze/, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika/180-190 st./ na ok.25-30 min. Pod koniec pieczenia można delikatnie rozwinąć folię, aby ryba lekko zarumieniła się. Upieczoną rybę wyłożyć na półmisek. Odchylić folię na boki wzdłuż ryby, posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodatki są tu już zbyteczne /może z wyjątkiem pieczywa/ i lampki dobrego białego wytrawnego wina.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/03/dorsz-zapiekany-z-warzywami.html