Wykonanie
Ostatnio bardzo mi smakują zupy kremy. Pyszne, aromatyczne i lekkie, a jednocześnie bardzo syte. Z dyni hokkaido, którą dostałam od Danusi (dziękuje kochana) zrobiłam pyszną zupę. Upiekłam ją w piekarniku razem z
papryką. To połączenie smakowe wyszło genialne. Zdecydowanie wam polecam połączenie tych dwóch warzyw. Do zupy możecie dodać grzanki lub
groszek ptysiowy, pieczoną
bagietkę lub zjeść ją po prostu polaną
oliwą. Po prostu pycha. Zupa świetnie rozgrzewa w chłodne dni i syci.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg dyni hokkaido- 1
papryka czerwona (duża)- 2
ziemniaki-
marchewka-
pietruszka-
papryczka chili- łyżka
sosu sojowego- 2 gałązki
selera naciowego- kawałek
pora-
sól,
pieprz-
oliwaWykonanie:
Dynię kroimy na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy
oliwą i posypujemy
solą. Obok dyni układamy naszą
paprykę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Do garnka wlewamy pół litra
wody i wkładamy pokrojoną
marchewkę,
pietruszkę,
por,
ziemniaki i pokrojony
seler naciowy, wrzucamy także
papryczkę chili - ilość już zależy od waszych upodobań
smakowych. Gotujemy - w tym samym czasie co piecze się nasza
dynia. Następnie
dynię wyciągamy z piekarnika,
paprykę wkładamy na chwilę do woreczka, który szczelnie zamykamy.
Dynię obieramy ze skórki i wkładamy do naszych warzyw, które już zdejmujemy z ognia. Następnie obieramy
paprykę ze skórki - powinna zejść bez problemu. Dokładamy ją do warzyw. Miksujemy blenderem na krem. Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
sosem sojowym. Przekładamy do miseczek, polewamy odrobiną
oliwy i posypujemy
pieprzem, możemy podać z grzankami lub
groszkiem ptysiowym. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.