Wykonanie
Pogoda za oknem nie sprzyja spacerom. Nieuchronnie zbliża się czas, w którym wolę zakopać się pod kocem z
kubkiem herbaty niż włóczyć się gdziekolwiek. Poza tym mam ochotę na nieco inne jedzenie. To zdecydowanie czas na dania, które rozgrzewają. W weekend zachciało nam się zupy pomidorowej. Podkręciłam ją dodając
serek mascarpone i wyszła naprawdę kremowa. Dodałam też więcej warzyw, więc jest bardziej treściwa i sycąca. W naszym domu każdy zjada pomidorówkę z innym dodatkiem. Mój syn z
makaronem, mój M. z
ryżem, a ja z
bagietką zapieczoną z
mozzarellą. Niby można oszaleć robiąc dla każdego coś innego. Ale nie przeszkadza mi to. Po prostu to rozumiem i nie walczę z kulinarnymi wyborami. W końcu nikt nie lubi być zmuszany do jedzenia tego, czego nie chce. A już na pewno nie ja. Dlatego przyjęłam do wiadomości, że jeśli pomidorówka to dla każdego coś miłego. Zupa jest świetna jeśli
skropicie ją sobie
olejem sezamowym lub
truflowym.
Składniki:1l
bulionu warzywnegopuszka
pomidorów (można użyć także świeżych)2
marchewki1
pietruszkakawałek
pora1 średni
ziemniak2 czubate łyżki
serka mascarponesólpieprzszczypta
chiliWykonywanie:Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Wrzuć je do
bulion i ugotuj aż będą miękkie. Zmiksuj na gładki krem.
Serek mascarpone przełóż do miseczki i dolej trochę zupy. Wymieszaj go aby nie było grudek. Wlej całość znowu do garnka. Przypraw
solą,
pieprzem i
chili. Podawaj wg gustu z
bagietką,
ryżem lub
makaronem.Smacznego!