ßßß Cookit - przepis na Soczewica z pomidorami po baskijsku

Soczewica z pomidorami po baskijsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
soczewica 600 gramów
ziemniaki 450 gramów
marchewka 300 gramów
pory 500 gramów
bulion warzywny 1,5 litrów
pomidory 2 puszka
olej 2 łyżek stołowych
estragon według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wypłukaną soczewicę zalać wodą tak, aby przykrywała ziarna i pozostawić na noc. Rano odcedzić i zalać 1,5 l wody. Gotować bez soli 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać i odszumować. Odcedzić.
Oczyszczoną marchewkę pokroić w grubsze talarki, ziemniaki w 2 cm kostkę, a pora w krążki. Warzywa smażyć w 2 łyżkach oleju. Dodać soczewicę, wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Pokrojone w plastry pomidory wrzucić do soczewicy. Doprawić pieprzem oraz solą. Podawać udekorowane listkami estragonu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Wigilia
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9766/Soczewica-z-pomidorami-po-baskijsku