ßßß Cookit - przepis na Zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego

nazwa

Wykonanie

Seler naciowy jest bardzo smacznym i zdrowym warzywem, chętnie wykorzystuję go w kuchni. Zazwyczaj przygotowuję z nim różnego rodzaju sałatki i surówki, gdyż w takiej formie najlepiej mi smakuje. Seler świetnie sprawdza się również jako składnik zupy. Moja zupa z selera jest w wersji lekkostrawnej z dodatkiem grubej kaszy jęczmiennej i śmiało można ją jeść będąc nawet na diecie.
Składniki:
3 - 4 łodygi selera naciowego (mogą być części z listkami)
2 średnie marchewki
2 średnie ziemniaki
1/2 pora
3 - 4 łyżki grubej kaszy jęczmiennej
2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
pieprz
sól
2 łyżki masła klarowanego lub oleju
Przygotowanie:
Marchew i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić.
Selera umyć i drobno pokroić.
Pora umyć, drobno pokroić i podsmażyć przez chwilę na maśle klarowanym.
Bulion zagotować, dodać ziemniaki i marchewkę, gotować około 10 minut.
Następnie dodać pokrojonego selera, podsmażonego pora z masłem i kaszę jęczmienną. W trakcie gotowania dolać gorącej wody, gdyby zupa była zbyt gęsta. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kaszy i selera, pod koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2016/04/zupa-z-selera-naciowego.html