Seler naciowy jest bardzo smacznym i zdrowym warzywem, chętnie wykorzystuję go w kuchni. Zazwyczaj przygotowuję z nim różnego rodzaju sałatki i surówki, gdyż w takiej formie najlepiej mi smakuje. Seler świetnie sprawdza się również jako składnik zupy. Moja zupa z selera jest w wersji lekkostrawnej z dodatkiem grubej kaszy jęczmiennej i śmiało można ją jeść będąc nawet na diecie.Składniki:3 - 4 łodygi selera naciowego (mogą być części z listkami)2 średnie marchewki2 średnie ziemniaki1/2 pora3 - 4 łyżki grubej kaszy jęczmiennej2 litry bulionu warzywnego lub drobiowegopieprzsól2 łyżki masła klarowanego lub olejuPrzygotowanie:Marchew i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić.Selera umyć i drobno pokroić.Pora umyć, drobno pokroić i podsmażyć przez chwilę na maśle klarowanym.Bulion zagotować, dodać ziemniaki i marchewkę, gotować około 10 minut.Następnie dodać pokrojonego selera, podsmażonego pora z masłem i kaszę jęczmienną. W trakcie gotowania dolać gorącej wody, gdyby zupa była zbyt gęsta. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kaszy i selera, pod koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.